Au început lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi. Investiţia se ridică la peste 700 de milioane de de euro
Au început lucrările la primul spital regional de urgenţă din România, cel de la Iaşi, primul construit în România, în ultimii 30 de ani. Construcţia impresionantă, care va fi cea mai mare unitate medicală din Moldova, costă puţin peste 700.000.000 de euro, bani din fonduri europene, dar şi dintr-un împrumut. Pe şantier, deja sute de muncitori lucrează la foc continuu pentru a încheia prima etapă a lucrării, cea de excavare. Dacă totul va merge aşa cum este planul, peste patru ani, în spital vor putea fi internaţi pacienţii în stare critică.
De Redactia Observator la 20.04.2024, 09:52Spitalul Regional de Urgenţă - o construcţie de o anvergură uriaşă, cu o capacitate de 850 de paturi. Peste 3 mii de muncitori vor lucra cot la cot pentru a face dintr-un vis o realitate.
Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii: Discutăm de un spital de 120.000 de metri pătraţi, discutăm de 20 de săli de operaţie, discutăm despre o generaţie de medici tineri care trebuie să formeze, să înveţe să lucreze la aceste standarde.
Primar Iaşi: Se va investi în sănătatea fiecărui ieşean şi locuitor al Moldovei, de-o parte sau de alta a Prutului.
Un proiect impresionant, la care ieri au început deja primele lucrări.
- Un spital gigant se va construi la Iaşi. Investiţie de 668 de milioane de euro pentru cea mai mare unitate...
- România, 20 de ani în NATO. Cum arată Armata României, după două decenii în cea mai puternică alianţă...
- Noul spital care va fi construit în regiunea Moldovei. Investiţie de 3 miliarde de lei: 850 de paturi pentru toate...
Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii: Peste 500.000 de metri cubi vor fi excavaţi de aici şi vor trebui să fie transportaţi.
Promisă încă din anul 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, apoi amânată în 2023 cu încă jumătate de an, construcţia gigantică pare acum un vis greu de realizat.
Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii: Sunt convins că el va fi gata la timp. Constructorul îşi da va silinţa să realizeze acest lucru. Vor debuta lucrările şi la spitalul regional din Craiova şi la spitalul regional din Cluj.
Spitalul Regional de Urgenţă este o maximă necesitate în zona Moldovei
Costel Alexe, preşedinte CJ Iaşi: 100.000 de mii de inernări avem în fiecare an la Sf Maria din Iaşi, la fel ca la Urgenţe, la fel ca la spitalul Sf Spiridon.
Diana Cipoieşu: Speram ca în câţiva ani să se poată muta într-un spital nou, să lucreze într-un spaţiu al anilor 2020-2030. Cu echipamente şi cu tehnologii care pot salva mai mulţi oameni.
Banii pentru acest proiect provin din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii şi de la bugetul de stat. Spitalul ar trebui să îşi deschidă porţiile în anul 2028. Unitatea medicală va avea cinci etaje, dar şi un heliport.