Video Un spital gigant se va construi la Iaşi. Investiţie de 668 de milioane de euro pentru cea mai mare unitate medicală a Moldovei
Au început pregătirile pentru contrucţia unui nou spital, de la zero, în România. Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi va fi cea mai mare unitate medicală a Moldovei. Pe şantier sunt deja utilaje, iar prima etapă propriu-zisă a lucrărilor va începe în câteva zile. În patru ani, dacă toate lucrurile merg bine, aici ar putea fi internaţi şi trataţi zilnic sute de pacienţi.
Viitorul Spital Regional de Urgenţă va fi o construcţie gigant, cu 20 de săli de operație, saloane în care încap în total 850 de paturi și în care vor munci aproximativ 3.000 de angajați. Deocamdată, pe şantier se face organizarea. De o săptămână se lucrează în fiecare zi, câte 12 ore pe zi, la realizarea drumului care va fi calea de acces provizorie către şantierul unde se construieşte Spitalul Regional de Urgenţă de la Iaşi. Practic, pe aici, pe un km şi jumătate de drum acum realizat vor trece toate utilajele şi toate autocamioanele care vor lucra în şantierul noului spital.
Costul investiţiei este de circa 668 de milioane de euro
Cel mai mare spital din Moldova se va construi în două etape. Se va săpa la o adâncipe de 7 metri pt fundaţia acestui spital şi cum întreaga suprafaţă are 12 hectare, doar această primă etapă a lucrărilor va dura 4 luni. În această perioadă se realizează licitaţia pentru alegerea câştigătorului construcţiei efective. Unitatea medicală va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe "Sfântul Spiridon" din Iaşi, vechi de 260 de ani. Şi medicii speră la o viitoare construcţie care să-i sprijine în tratarea şi îngrijirea pacienţilor. Un astfel de spital va crea mai multe locuri de muncă. Rezidenţii şi chiar viitori absolvenţi de medicină văd o oportunitate uriaşă în acest loc.
"Fac parte din prima generaţie de medici de urgenţă a României şi a Iaşului. Am început de la 0 această specialitate şi un sistem integrat, care în 1993 nu exista. Şi de atunci am visat că voi lucra într-o structură nouă", a declarat Diana Cimpoeşu, medic SMURD. "Aştept să văd dacă se va termina până termin şi eu specialitatea şi voi avea posibilitatea să lucrez acolo. Fiind din Iaşi, mi-ar plăcea să rămân tot în Iaşi", a declarat Alexandra Antonescu, medic rezident - medicina de urgenţă.
Se preconizează că spitalul va gestiona în primul an de funcționare peste 47.500 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe. Costul investiţiei este de circa 668 de milioane de euro, bani din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiții şi de la bugetul de stat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰