Avalanșă de pacienți în centrele medicale de permanenţă din Timiș
Trăim momente în care cu toţii parcă suntem mai atenţi la sănătatea noastră, dar şi mai precauţi la pericolele din jur.
De Redactia Observator la 25.02.2020, 11:56- Prezenţa la aceste centre a crescut considerabil.
- Ministerul Sănătăţii vrea să închidă o parte dintre aceste centre pentru a economisi bani din buget.
Trăim momente în care cu toţii parcă suntem mai atenţi la sănătatea noastră, dar şi mai precauţi la pericolele din jur. Ei bine, în Timiş, funcţionează de 8 ani mai multe centre medicale de permanenţă în care oamenii găsesc mereu un specialist care să îi consulte atunci când au o problemă.
Odată cu panica generată de amploarea coronavirusului, aceste centre sunt tot mai căutate. Autorităţile, însă, se gândesc să închidă o parte din ele.
În fiecare zi a săptămânii, după ora 20, mai multe centre medicale sunt deschise pentru toţi locuitorii judeţului Timiş, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi medical.
În cele 47 de locaţii oamenii găsesc în permanenţă un medic de familie care îi consultă, le stabilesc diagnosticul şi le prescriu o reţetă.
Doar dacă este cazul, pacientul este trimis spre medicul specialist. Odată cu amploarea isteriei virsului ucigaş COVID-19, prezenţa la aceste centre a crescut considerabil.
Ioana Aliona, medic de familie: Acum toată lumea vine panicată, un pic de febră, un pic dacă tuşeşte, toată lumea vine panicată la centrele de permanenţă. Într-o oră şi jumătate au fost deja 9 pacienţi. Deci timpul de aştepare e cât se poate de mic, ne mişcăm foarte repede ca să nu ia contact unii cu alţii prea mult.
Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii vrea să închidă o parte dintre aceste centre pentru a economisi bani din buget. Medicii de familie se opun. La fel şi oamenii care au găsit aici un refugiu.
Ioana Aliona, medic de familie: Banii aceştia economisiţi pe baza judeţului Timiş, închizându-se aceste centre, cu aceşti bani se vor înfiinţa centre de permanenţă în alte judeţe. Dacă mă întrebaţi pe mine nu sunt suficiente centre de permanenţă în Timişoara.
Oamenii spun că în spital există şi riscul mai mare de a lua şi alţi viruşi, mai ales în această perioadă.
Centrele medicale sunt înfiinţate din 2012 şi numai anul trecut au fost consultaţi peste 60.000 de pacienţi.