Bărbat din Satu Mare gonit de familia care se temea că are coronavirus și trimis la spital
Psihoza virusului fără leac contaminează şi România! Un bărbat din Satu-Mare a fost gonit de acasă de familia lui din cauza suspiciunilor de coronavirus. Asta, în condiţiile în care, medicii stabiliseră deja că suferă de o simplă răceală.
De Bianca Iacob la 16.02.2020, 20:51Psihoza virusului fără leac contaminează şi România! Un bărbat din Satu-Mare a fost gonit de acasă de familia lui din cauza suspiciunilor de coronavirus. Asta, în condiţiile în care, medicii stabiliseră deja că suferă de o simplă răceală. La camerele de gardă se prezintă tot mai mulţi români care cer să li se facă analizele. Însă kiturile de urgenţă pentru depistarea virusului comandate de minister se pot folosi într-un singur spital din patru.
Bărbatul de 40 de ani din Satu Mare s-a intors recent din Italia, acolo unde a lucrat la un restaurant chinezesc.
Pentru că se simţea rău, familia l-a trimis la spital. Oamenii se temeau că e infectat cu coronavirus. Medicii l-au liniştiti însă: are doar o simplă răceală. Prea târziu însă. Între timp, epidemia de panică se instalase în sat. L-au alungat din nou la spital.
”Când a venit acasă, a zis că are ceva viruși”, spune un vecin.
”Toată lumea a zis că are coronavirus. De la Urgență a zis prima dată că are coronavirus, după aia a zis că nu are coronavirus”, spune un alt vecin.
CONSTANTIN DEMIAN, purtător de cuvânt Spitalul Satu-Mare: Medicii infectionisti nu au ajuns la concluzia ca ar fi necesara internarea in spital, fapt pentru care au si dorit să-l trimită la domiciliu, dar membri familiei au facut scandal, s-au manifestat asa, intr-un mod mai agresiv si nu au vrut să-l gazduiasca, fapt pentru care l-am internat la spitalul de boli contagioase.
Şi la Deva s-a activat protocolul de urgenţă pentru o femeie de 59 de ani. Pacienta, întoarsă acum 3 zile dintr-o vacanţă în Thailanda, s-a prezentat singură la urgenţe cu febră, iar după primul consult a fost trimisă la spital la Timişoara.
Pacienta a fost adusa la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara cu o autospeciala pentru victime multiple. Ulterior, masina a fost decontaminata dupa ce s a crezut ca femeia are coronavirus. Medicii au stabilit ca este vorba de encefalita autoimuna.
Testul pentru coronavirus s epoate face doar la Bucureşti. Şi asta deşi ministerul a dispus ca alte trei centre, Iaşi, Cluj şi Timişoara să aibă reactivii necesari. Doar la Timişoara au ajuns, însă kiturile nu pot fi folosite. Motivul? Specialiştii firmei de unde au fost achiziţionare testele trebuie să mai instaleze un soft.
CORNELIA BUBATU, DSP: Apoi, specialiştii de la institutul Matei Balş Bucureşti să vină pentru instruire.
În ultimele zile, în România, s-a creat o întreagă isterie din cauza viruslui chinezesc.
RAED ARAFAT, șeful DSU: Oamenii nu trebuie sa intre in panica ca au vazut o persoana din alta tara, ca au vazut o persoana langa ei si atunci imediat s-au panicat si merg sa ceara analize. La Bucuresti au mers unii ca vor sa isi faca analizele, ca vor sa fie siguri ca raceala lor nu este coronavirus.
Între timp, pe vasul Diamond Princess, andocat in Japonia au mai fost depistate încă 70 de cazuri noi. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 355. Un român din Yokohama a filmat pentru Observator nava inchisoare despartita de resul lumii cu un gard de sârmă ghmpată
GEORGE MOISE, vlogger: În spatele meu este Diamond Princess, vasul care a acostat in Yokohama pe 4 februarie. Mai devreme, putin dupa ora apusului, oamenii se plimbau pe punte. Sunt 2 oameni aici care tin pancarte, probabil mesaje pentru cei de pe vas. Aici s-a construit un perimetru de siguranță, intre noi si nava este un gard de sarma ghimpată. Oamenii sunt, cum e si firesc, sunt ingrijorati. Într un spatiu mic, ingust, inchis in infectie de tip viral se transmite foarte repede, contactul uman este evident inevitabil.
ERIC PAGAN, pasager american de pe navă: Nu am ieşit afară şi nici nu am mai comunicat cu alte persoane. Deci, nu am fost în contact cu nimeni, cu alţi pasageri. Sunt în continuare mulţi pasageri care sunt încă sănătoşi.
Starea românului din Argeş care lucra ca ospătar pe vas este una bună, însă rămâne internat la spital sub supravegherea medicilor niponi. Alţi 16 români sunt pe navă în carantină.
Însă, un alt caz cu coronavirus a fost identificat printre pasagerii navei care a acostat în Cambodgia - un cetăţean american de 83 de ani. Şi la bordului acestui vas sunt 8 români.
La nivel mondial, numărul morţilor se apropie de 7.000, iar al îmbolnăvirilor de 70 de mii.