Bijuteriile pot provoca alergii grave. Care sunt cauzele
Bijuteriile pot provoca alergii grave! O simt pe pielea lor, la propriu, două din zece femei care au reacţii puternice la nichelul din inele, cercei sau brăţări. Simptomele sunt uşor de recunoscut. În zonele în care a fost purtată bijuteria, apar leziuni.
De Redactia Observator la 20.01.2019, 21:23Bijuteriile pot provoca alergii grave! O simt pe pielea lor, la propriu, două din zece femei care au reacţii puternice la nichelul din inele, cercei sau brăţări. Simptomele sunt uşor de recunoscut. În zonele în care a fost purtată bijuteria, apar leziuni. Care, netratate, se pot infecta. Trebuie să mergeţi la medic pentru efectuarea testelor alergologice şi pentru un tratament adecvat.
Alergiile de contact apar de obicei, în adolescenţă, mai ales la persoanele care poartă piercinguri, gablonţuri sau aur alb.
Gianina a trecut printr-o astfel de experienţă neplăcută din cauza unui lanţişor pe care l-a purtat doar o zi şi o noapte. Nu ştia când a primit cadoul că are alergie la nichel.
GIANINA CIULCU, pacientă: Aveam o zonă roşie în jurul gâtului, la baza gâtului. Mâncărimea mi-a dat bătăi de cap destul de mult chiar de intensitate cu o senzaţie spre arsură.
BRÂNDUŞA PETRUŢESCU, medic specialist alergolog: Cam 20% dintre femei au alergie la nichel. Diverse grade. Sensibilizarea se face încă din primul an de viaţă când se dau găurile pentru cercei, care se fac cu ac care conţine nichel.
Cum se manifestă alergia la bijuterii
Cele mai expuse zone la dermatita de contact sunt lobii urechilor, degetele, încheieturile mâinilor sau chiar abdomenul inferior, atunci când vorbim despre nasturii metalici ai jeansilor sau catarama curelei Iniţial apar o mâncărime puternică şi roşeaţă. Leziunile se pot agrava. iese carton Netratate, pot duce chiar la infecţii grave. De aceea, bijuteriile pe care le purtaţi trebuie alese cu mare grijă.
BRÂNDUŞA PETRUŢESCU, medic specialist alergolog: Aurul alb conţine un procent mai mare de nichel, aur de 14 kt mai puţin, dar cel mai sigur e aurul roşu de 18 karate.
Pe piaţă sunt permisi cerceii cu nichel doar daca procentul de eliberare a acestui metal nu depaseste limita de 0.2 micrograme/pe cm2/saptamana. Pentru celelalte obiecte care vin in contact cu pielea, limita este de 0.5 micrograme pe cm2 pe saptamana. Este posibil ca bijuteriile care intra in tara fara acte sa nu se incadreze in aceste norme.
Cel mai sigur - cumpăraţi bijuterii expertizate, din magazine autorizate.
MARIA NIŢU, director de magazin: Primul lucru la care ar trebui să ne uităm ar fi marca de titlu a aurului. În cazul aurului de 14 kt - 585, în cazul celui de 18 kt - 750. Este cantitatea de aur regăsită în compoziţia bijuteriei raportată la mie.
Alergia la nichel poate fi depistată cu ajutorul unui test făcut doar în cabinetele medicilor. Rezultele apar în 48 de ore. Pacienţii alergici vor trebui să evite toată viaţa aliajele cu nichel.