Antena LIVE

Botulismul, o afecțiune periculoasă. Cum preparăm corect conservele

Conservele de legume sau peşte sunt variante comode pentru perioada postului, dar această comoditate ar putea să ne coste. Mai ales dacă nu suntem atenţi la termenul de valabilitate şi la modul în care sunt păstrate.

De la 28.11.2019, 13:40

Conservele de legume sau peşte sunt variante comode pentru perioada postului, dar această comoditate ar putea să ne coste. Mai ales dacă nu suntem atenţi la termenul de valabilitate şi la modul în care sunt păstrate. Iar asta este valabil şi atunci când le preparăm noi, dar şi când le cumpărăm din magazine.

De altfel românii sunt însă amatori de astfel de preparate şi în restul anului. În 2018, de pildă, am consumat chiar şi 8 kilograme de conserve de legume de persoană. Sunt la îndemână, nu mai pierdem vremea cu gătitul, iar lista poate continua.

Un bărbat de 68 de ani din Iaşi este suspect de botulism şi se află în stare gravă la spital, după ce a consumat o conservă pregătită acasă. La ce trebuie să fiţi atenţi atunci când cumpăraţi sau preparaţi astfel de conserve.

Conserve de peşte, de fasole sau de carne. Sunt gustoase şi cu siguranţă, ne îndreptăm spre ele mai ales pe timpul iernii. Însă, pe cât de bune sunt, pe atât de periculoase pot deveni. Recent, un ieşean a fost la un pas de moarte după ce a consumat o banală conservă de peşte.

Prof. Dr. Carmen Dorobăț, manager spitalul de Boli Infecțioase Iași: Boala aceasta este dată de o toxină, toxina este dată de o bacterie, bacterie care se dezvoltă în condiţii fără oxigen, condiţii se găsesc în conserve, se transmite în special prin conserve de peşte, care fie au depăşit termenul de garanţie, fie nu au fost corect menţinute.

Se numeşte Botulism şi este o afecţiune rară. Vedere înceţoşată, stări de oboseală şi dificultăţi de vorbire sunt câteva dintre simptomele care ar trebui să ne trimită la medic.

Prof. Dr. Carmen Dorobăț, manager spitalul de Boli Infecțioase Iași: În general, pentru preparatele din carne şi derivatele ar trebui să fim atenţi la termenul de garanţie. Să aibă miros bun, gust bun să arate bine.

Toate conservele pe care le cumpărăm din magazine trebuie să aibă etichete care să conţină fie data la care expiră, fie cea la care au fost fabricate şi termenul de valabilitate.

Prof. Dr. Carmen Dorobăț, manager spitalul de Boli Infecțioase Iași: Tot pe etichetă găsim şi informaţii despre temperatura şi locul în care trebuie păstrate pentru a fi consumate în condiţii de siguranţă. Aceleaşi indicaţii le putem aplica şi în cazul conservelor pe care le preparăm în casă.

Adică temperatura la care le păstrăm nu ar trebui să fie mai mare de 8 grade. În plus, pentru a fi siguri că le putem consuma fără probleme, ar trebui să sterilizăm borcanele în mod corect. Gica Neamţu a transformat prepararea conservelor pe bază de legume într-o afacere.

Gica Neamțu, antreprenor Iași: Pleci cu ingrediente de foarte bună calitate pentru ca si produsul să fie de foarte bună calitate. După ce le-am aşezat într-un borcan care este spălat, sterilizat îl punem în cuptor, îl sterilizăm şi prin această operaţiune, după care produsul fierbinte îl punem în borcan, îi prindem capacul şi îl punem înapoi la sterilizat. Eu pun la cuptor, la 160 de grade, 45 de minute, acasă se foloseşte şi metoda bain marie

După ce borcanul ajunge le temperatura camerei, următoarea destinaţie este un loc răcoros şi fără lumină. Cum ar fi de pildă, cămara ori beciul. Dacă nu îl deschidem, putem consuma conţinutul chiar şi după un an. Dar, odată desfăcut capacul, conserva trebuie consumată cam într-o săptămână.

Cumpărător: Prefer legumele proaspete şi fructe proaspete. Aşa m am obişnuit.

Reporter: Ştiaţi că sunt periculoase conservele?

Cumpărător: Depinde, depinde cine le face, asta e important. Odată ce le desfac, le şi mănânc. Prefer mâncare neprocesată. Noi românii mâncăm orice, nimeni nu se uită la sănătate, important e ca stomacul să fie plin, nu se uită lumea ce mănâncă.

Complet greşit, spun şi specialiştii care ne recomandă să fim atenţi inclusiv la ambalajul în care sunt păstrate preparatele.

Conservele de aluminiu au pe interior un strat de zinc, pe care alimentele îl pot absorbi. Dintre toate, tonul la cutie conţine de 100 de ori mai mult metal decât ar trebui.

Ți-a plăcut acest articol?

afectiune boala botulism conserve observator13 postul craciunului
Întrebarea zilei
Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Eliminare dureroasă pentru echipa galbenă! Chef Sautner a pierdut un concurent...
A1
Publicat 07.05.2024
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce...
CaTine
Publicat 07.05.2024
Când poți spăla haine după Sărbătorile Pascale. În Săptămâna Luminată...
spynews.ro
Publicat 07.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Useit
Publicat 07.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Tyla a purtat o rochie din nisip adevărat pe covorul roșu de la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 07.05.2024
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Hello taste
Publicat 07.05.2024
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Deparinti
Publicat 07.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa...
Medicool
Publicat 07.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024