Brânza bulgărească din pieţe, un amestec periculos pentru sănătate
Atenţie la ce tipuri de brânză cumpăraţi din pieţe! Brânza bulgărească este de fapt un amestesc periculos pentru sănătate din uleiuri vegetal, cheag şi urme de lapte praf.
De Redactia Observator la 22.03.2019, 23:39Atenţie la ce tipuri de brânză cumpăraţi din pieţe! Brânza bulgărească este de fapt un amestesc periculos pentru sănătate din uleiuri vegetal, cheag şi urme de lapte praf. Reporterii Observator au făcut un experiment, au cumpărat astfel de brânză şi au interpretat eticheta unui astfel de produs cu un specialist în drepturile consumatorilor.
Suntem într-un mare depozit din Capitală. Pretindem că vrem să cumpărăm brânză din Bulgaria pentru a o vinde într-un magazin. Ni se aduce o găleata pe care scrie "specialitate în saramură şi grăsimi vegetale".
Cumpărăm o găleata de 8 kg cu 40 de lei. Ne uităm, atent, pe etichetă. Primul ingredient trecut este laptele praf, fără a fi menţionat procentul. Următorul este uleiul vegetal, în proporţie de 15%. Apoi este trecut: cheag pentru brânză, maia pentru brânză, clocură şi acid citric. Din o sută de grame de brânză 3 grame sunt de sare. Enorm, dacă ne gândim că, pe zi, consumul de sare trebuie să fie, în total de 5 grame. Specialiştii în protecţia consumatorilor spun că acest amestec poate fi periculos pentru sănătate.
Florin Bălănică, medic nutriţionist: Găsim uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de palmier. Poate fi consumat, dar nu cu o frecvenţă mare, şi în orice caz, nu are ce să caute îmtr-un produs care se numeşte brânză.
Pe etichetă nu este trecut nici măcar numele producătorului din Bulgaria. În pieţe, brânza aproape îşi dublează preţul, dar tot ieftină rămâne: 8-9 lei kilogramul
Costel Stanciu, preşedinte APC: De foarte mulţi ani, astfel de produse se vând în pieţele agro-alimentare şi îi ruinează pe micii producători, pe producătorii oneşti.
Păcăliţi cu falsuri suntem şi în restaurante, patiserii, covrigării, a demonstrat ultimul control din luna februarie realizat al inspectorilor sanitari. De pildă, de pe eticheta din geam a acestei patiserii aflăm despre merdenea doar două lucruri: are 110 grame şi costă patru lei. Nimic despre conţinut.
Autoritățile au descoperit recent că din 520 de patiserii, laboratoare cofetărie, patiserie, pizzerii, fast-food-uri verificate 38% foloseau pentru produse subtitut de brânză sau astfel de specialităţi.