Bronho-pneumopatia obstructivă cronică, boala care distruge plămânii
I se spune boala cu multe feţe, iar în România o au deja aproximativ un milion de persoane. Bronho-pneumopatia obstructivă cronică, sau mai pe scurt BPOC, este înşelătoare, căci poate fi uşor confundată cu astmul bronşic. Specialiştii atrag atenţia că fumatul şi poluarea sunt principalii factori.
De Redactia Observator la 12.04.2019, 11:53I se spune boala cu multe feţe, iar în România o au deja aproximativ un milion de persoane. Bronho-pneumopatia obstructivă cronică, sau mai pe scurt BPOC, este înşelătoare, căci poate fi uşor confundată cu astmul bronşic. Specialiştii atrag atenţia că fumatul şi poluarea sunt principalii factori de declanşare a afecţiunii. Depistarea precoce este importantă, pentru că, netratată, boala duce la scăderea capacităţii respiratorii, invaliditate şi moarte prematură.
În lume sunt peste 300 de milioane de oameni cu BPOC, boalã care ar putea fi tratatã, dacã ar fi diagnosticatã din timp. Cei mai afectaţi sunt fumãtorii sau foștii fumãtori și care au, în general, peste 40 de ani. De asemenea, sunt expuşi cei care au lucrat într-un mediu cu fum, pulberi și noxe.
O investigaþie extrem de importantã pentru depistarea bolii este spirometria. Este un test simplu și nedureros.
Boala cu multe fețe include douã afecțiuni conexe - bronșita cronicã și emfizemul. Unul din zece români are bronșitã cronicã, iar 40% dintre ei ajung sã fie depistați și tratați.
Este înșelãtoare. Apare cu tuse dimineața, tuse care de multe ori este cu expectoraþie și cu o gâfâialã care se instaleazã în timp. Aceastã gâfâialã devine de multe ori acutã și pune probleme noaptea sau ziua în momentul în care apare o infecție - Florin Mihălțan, medic primar pneumologie
Deși dă o senzaþie de sufocare, afecţiunea nu trebuie confundatã cu astmul bronșic care apare la copii și la persoanele de pânã în 30 de ani.
Potrivit specialiștilor, în mai puțin de trei ani, BPOC va deveni a treia cauzã de deces din lume, depãșind alte afecțiuni precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterialã. Medicii recomandã un stil de viațã sãnãtos, renunțatul la fumat și pe cât posibil sã stãm departe de mediile poluate.