Bucureşti, tot mai des pe întuneric. Oamenii riscă să rămână fără electrocasnice din cauza penelor de curent
Se stinge lumina tot mai des în ultima vreme. Fie că e vorba de caniculă, suprasolicitare sau defecţiuni, tot mai multă lume se plânge de întreruperile de curent. Capitala şi localităţile din jurul ei sunt cele mai afectate. Rețeaua e suprasolicitată, iar oamenii nu au la îndemână prea multe soluţii. Fie îşi iau stabilizatoare de tensiune ca să nu rămână fără electrocasnice, fie cer despăgubiri de la companii.
De Alexandra Marin la 05.07.2021, 19:35Întreruperile de curent, devenite o obişnuinţă
Localnic: Cât am fost plecat, s-au stins lucruri.
Reporter: O singură dată?
Localnic: De multe ori. În ultimele luni, de mai multe ori.
Ioan Purica - expert în energie: În primul rând, e vorba de temperatură. Am ajuns și noi la nivelul de civilizație din SUA în care consumul de energie electric e vara mai mare decât iarna pentru că se pun în funcțiune instalațiile de condiționare a aerului.
Nu e doar asta însă. Acest tip de întreruperi are mai multe cauze, în ultima vreme regăsindu-se situații în care lucrări de săpături au afectat rețeaua subterană de cabluri sau infiltrații de apă în urma ploilor abundente din ultimele zile care, de asemenea, au perturbat funcționarea echipamentelor subterane de rețea.
Oamenii riscă să rămână fără electrocasnice din cauza fluctuaţiilor de tensiune
Presiune suplimentară vine şi de la cei care lucrează de acasă de la începutul pandemiei. Iar dacă oamenii riscă să rămână fără electrocasnice din cauza fluctuaţiilor de tensiune, consumatorii mari pot avea probleme mult mai grave.
Mircea Lupușoru - manager Spitalul Colțea: Cel mai mult a durat cea de acum 2-3 săptămâni, când câteva ore am avut sursa de curent întreruptă. În momentul în care preia generatorul, preț de câteva secunde e posibil să se sesizeze aceste întreruperi. Există situații în care se pot speria, pe bună dreptate, personalul se poate speria în momentul în care viața omului e în mâinile tale.
În aeroport, pana de curent duce la cozi şi aglomeraţie
Cosmin Peșteșan - director CNAB: Au fost probleme datorate penelor de curent care vin din suprasolicitarea sistemului național, de când e caniulă. Toți furnizorii externi furnizează cu sincope.
Cine suferă din cauza acestor sincope poate acum să ceară despăgubiri chiar şi pentru întreruperi scurte.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul energiei a luat decizia ca furnizorii de energie electrică să vă despăgubească în cazul în care aveți parte de pene scurte de curent. Sumele sunt curpinse între 5 și 300 de lei, iar întreruperile luate în cacul sunt cele care depășesc 3 secunde.
Se schimbă regulile şi pentru reclamaţiile telefonice către companii. Dacă un client e pus în aşteptare mai mult de 20 de minute până îi răspunde un operator, nu un robot, compania riscă amenzi de până la 200.000 lei.