Cadre medicale testate din nou la grămadă, la spitalul din Suceava
La spitalul din Suceava regulile se încalcă şi sub comandă militară. Testarea cadrelor medicale s-a făcut la grămadă, întocmai ca în urmă cu două săptămâni când s-a declanşat focarul.
De Redactia Observator la 04.04.2020, 22:15- Spitalul a fost preluat sub comandă militară.
- În spital se face dezinfecție.
La spitalul din Suceava regulile se încalcă şi sub comandă militară. Testarea cadrelor medicale s-a făcut la grămadă, întocmai ca în urmă cu două săptămâni când s-a declanşat focarul. Mulţi au refuzat să afle dacă sunt bolnavi de teamă că vor fi închişi în carantină la locul de muncă. Un membru USR s-a stins la Suceava, suspect de COVID. Rudele spun că i-a fost teamă să se trateze în acest spital.
În spitalul focar Suceava, aflat sub comandă militară, medicii stau îngrămădiţi ca să fie testaţi. Imaginile au fost surprinse sâmbătă-dimineaţă în curtea DSP Suceava. În faţa unui cort, zeci de cadre medicale stau umăr la umăr.
”Am sugerat să se aşeze într-o coadă, nu toată lumea respectă distanţa dintre persoane. Se intra şi se ieşea prin aceeaşi intrare în cort. Le-am sugerat ca poate ar fi mai bine să se iasă prin partea din spate a cortului”, spune un medic din spital.
Scenele nu sunt cu mult diferite de cele surprinse în urmă cu două săptămâni în acelaşi spital. Atunci, peste 1.000 de angajaţi ai spitalului au fost testaţi la grămadă.
A fost una dintre greşelile din lanţul care a dus la declanşarea focarului şi la deschiderea unei anchete penale pentru "zădărnicirea combaterii bolilor".
Sâmbătă, multe dintre cadre medicale au renunţat la teste. Motivul? Cei care erau la primul test intrau în carantină obligatorie la locul de muncă până la venirea rezultatelor.
”Au plecat deoarece nu doreau să fie carantinaţi într-un spital Covid, alături de persoane care ar putea fi pozitive”, mai spune medicul.
În doar 24 de ore, peste 100 de noi cazuri au fost confirmate la Suceava. Bilanţul a ajuns la 967 aici .
Între timp soldatii impart oamenilor din orasul aflat in carantină pachete cu alimente. Iar pe străzi se face dezinfecţie.
Zece medici militari si zece subofiteri sanitari au fost detaşati in spital.
Colonel Daniel Ionuţ Derioiu, managerul Spitalului Judeţean Suceava: Am luat măsuri mai ferme ca să se poate dezinfecta şi-n interiorul spitalului. Am luat măsurile aceastea pentru a întrerupe sau, cel puţin, a diminua impactul contaminării în focarul acesta foarte activ de infecţie.
Un membru USR s-a stins la Suceava, după ce 10 zile a refuzat să fie trata in spitalul focar. Deşi, avea simptome de covid.
Sorin Baciu, cumnatul lui Irimia Sava, fost membru USR Bunești – Suceava: I-au spus în timpul în care domnul Filip era manager şi i-au spus că-i jale în spital şi că nu-l poate lua pentru că dacă-l ia cu izoleta, nu-l mai vede familia. Cum să meargă la spital dacă-i spune cineva: "Băi, te ia cu izoleta şi te duce, nu te mai aduce".
Cu o conducere militară la spital, acum două zile, familia a cerut din nou ajutor. În 15 minute, bărbatul de 62 de ani, bolnav de diabet, a fost luat cu ambulanţa. Era însă prea târziu.
Iulian Bulai, membru USR: Am făcut apel să numească management de medici militari în spitale unde sunt bolnavi de coronavirus.
O asdistenta de la spitalul din Câmpulung Moldovenesc face mărturisiri cutremurătoare.
De o săptămână aşteaptă rezultatele testelor după ce a intrat în contact cu pacienţi pozitivi.
Asistentă la spitalul din Câmpulung Moldovenesc: Am descoperit iarăşi un caz ieri pozitiv. Şi noi probabil suntem toţi pozitivi.
Astăzi a venit confirmarea. Întregul spital s-a închis. 67 de cadre medicale și 7 pacienți au noul virus.
Şi la spitalul din Fălticeni, un pavilion întreg s-a închis după ce 44 de cadre medicale au fost testate pozitiv.
Manuela Trifan, şef DSP Suceava: Tocmai pentru că sunt acele cazuri pozitive s-a luat decizia închiderii pavilionului central, adică a secţiilor de chirurgie, ATI, CPU. Vor rămâne funcţionale secţiile care funcţionează în pavilioane separate.
În haosul din sistemul medical, un bărbat de 72 de ani din Suceava, bolnav de leucemie si infectat cu coronavirus, spune că a fost tratat în condiţii inumane la Iaşi.
Pacient: Când m-am trezit, eram legat tot. De mâini, de picioare, tot. Plângeam: "Mi-e foame... Mi-e foame" (plânge la telefon) Se uitau la mine şi râdeau. Doamnă, ne-au maltratat, ne-au făcut...Au zis că la terapia intensivă nu există apă, nu există nimic absolut.
Carmen Dorobăţ, manager Boli Infecţioase Iaşi: Noi îl ţinem minte pentru că a fost primul nostru pacient, care ne-a dat emoţii, fiind o persoană în vârstă cu boli asociate. Nu pot înţelege de ce domnul are o astfel de evaluare. Eu personal nu am niciun fel de explicaţie.
Coronavirusul a mai ifectat un spital din suceava. Două asistente de la Spitalul Municipal Rădăuţi au fost confirmate cu Covid.