Campanie privind depresia postnatală, lansată în online-ul românesc
Naşterea unui copil este cea mai mare fericire. Însă cele mai multe femei trec printr-o perioadă extrem de dificilă imediat după naştere.
De Redactia Observator la 02.05.2019, 15:12Naşterea unui copil este cea mai mare fericire. Însă cele mai multe femei trec printr-o perioadă extrem de dificilă imediat după naştere. Şi multe trebuie să facă faţă depresiei postnatale. O comunitate online dedicată mamelor a pornit recent o campanie fără precedent, căreia i s-au alăturat deja mii de participanţi.
"Şi femeile puternice pot trece prin depresie postnatală", "Nu trece dacă o ignori", "Nu e vina ei.". Sunt mesaje care au împânzit conturile de Facebook în ultimele zile, în semn de susţinere pentru mamele aflate la început de drum.
ATENA BOCA, fondator comunitate online: Cu aceste mesaje, mamele îşi fac o poză, pe care apoi o donează vreme de o săptămână profilului lor.
MIHAELA GĂLIE, coordonatoare comunitate online: Să facă vizibilă necesitatea sprijinului de către mame.
Campania a fost o şansă pentru multe dintre femei să îşi spună povestea, fără să se teamă că vor fi judecate.
ATENA BOCA, fondator comunitate online: Faptul că mamele citesc despre ce trăiesc alte mame în această perioadă cred că le face să ceară ajutor mai repede.
MIHAELA GĂLIE, coordonatoare comunitate online: Pentru mine, perioada de după naştere a început frumos, în maternitate am trăit momente emoţionante alături de bebeluş, era tot ce mi-am dorit, însă ajunsă acasă lucrurile s-au schimbat dramatic şi am început să am stări inexplicabile, să plâng din absolut orice motiv, să nu reuşesc să mă odihnesc.
Mihaela ţine minte că sprijinul apropiaţilor a contat enorm.
MIHAELA GĂLIE, coordonatoare comunitate online: A fost vital momentul în care mama mea a arătat deschidere şi mi-a spus că şi ea a simţit ce simt eu.
MONA CIUREZU, psihoterapeut: Dacă nu au acel suport în preajmă, în prieteni, să îşi aleagă grupurile, dar să îşi aleagă un grup care să nu aibă judecăţi, care să fie alături de mamă, să îi scadă aşteptările.
Depresia postnatală afectează 1 din 5 femei, în timp ce 80 la sută dintre proaspetele mame trec prin starea de baby blues.
MONA CIUREZU, psihoterapeut: 35-50% dintre femei care au avut un episod de depresie au şanse să facă depresie în timpul sarcinii. Atunci când constată mama că îi afectează gradul de funcţionare şi nu mai poate să aibă grijă de ea şi de copil, e bine să apeleze la un specialist.
Studiile arat că 40 la sută dintre femeile care nasc prematur intră în depresie postnatală, iar 7 din 10 îşi ascund simptomele de ruşine. În plus, starea psihică a mamei afectează şi dezvoltarea normală a bebeluşului.