Cancerul, boala care afectează și animalele de companie
Boala secolului nu afectează doar oamenii, ci şi animalele. O pisică din cinci şi unul din trei câini suferă de cancer, fiind de altfel prima cauză de deces la animalele cu vârsta de peste 10 ani.
De Redactia Observator la 11.05.2019, 23:53- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Boala secolului nu afectează doar oamenii, ci şi animalele. O pisică din cinci şi unul din trei câini suferă de cancer, fiind de altfel prima cauză de deces la animalele cu vârsta de peste 10 ani. Medicii le recomandă stăpânilor să-şi ducă regulat animalele la control şi să nu le trataeze cu leacuri de pe internet.
60% din câinii din rasa Golden Retriever sunt predispuşi la a dezvolta o formă de cancer. Boxerul și Mopsul sunt sensibili la tumori ale pielii, iar Scotish Terrierii pot avea probleme cu vezica urinară.
La fel ca la oameni, factorii ereditari, alimentaţia nesănătoasă sau poluarea contribuie la dezvoltarea tumorilor la câine și la pisică.
ANCA CRISTEA, preşedinte Societatea Română de Oncologie Veterinară: La pisici, din cauza faptului că nu sunt sterilizate la timp, vedem foarte des cancere mamare. La pisici sunt extrem de similare cu cele de la femei.
Dacă animalul îşi pierde pofta de mâncare sau slăbeşte, deşi mănâncă normal, este ceva în neregulă. De exemplu, dacă o pisică de 4 kg slăbeşte într-o lună 800 g, este ca şi cum un om de 60 kg ar slăbi într-o lună 12 kg.
Medicii veterinari spun că e bine să mergeţi cu animalul de companie cel puţin o dată pe an la un control de rutină. După ce a împlinit 7 ani, este recomandat şi un set complet de analize. Specialiştii le recomandă stăpânilor să nu creadă toate miturile de pe internet.
DANIEL LESCAI, medic veterinar: Anumite mituri ar fi despre mâncare sau despre faptul că cine ştie ce produse administrate ar putea să ducă la apariţia cancerului.
ANCA CRISTEA, preşedinte Societatea Română de Oncologie Veterinară; Tratamentul cu citostatice. Cei mai mulţi dintre proprietarii pe care-i întâlnesc se tem foarte mult tocmai pentru că-l compară cu ceea ce se întâmplă cu efectele secundare din medicina umană. Era un mit că câinii de pe stradă niciodată nu au nimic. Contrar acestui mit sunt cam pe primul loc la boli oncologice.
CĂTĂLIN CÎRSTOIU, decan UMF "Carol Davila": E important diagnosticul, e importantă terapia, e importantă conduita medicului, a familiei. Un cancer, oriunde ar fi el localizat, fie că e os, fie că alte structuri, trebuie tratat cu seriozitate.
Tratamentele pentru cancerul la animale nu sunt decontate şi ajung, de multe ori, să depăşească 1.500 de lei cu tot cu intervenţie chirurgicală