Antena LIVE

"Când se va termina pandemia?" Schimbare de paradigmă în rândul experților, 2020 a fost doar începutul

Chris Murray, un expert în boli infecțioase de la Universitatea din Washington ale cărui predicții cu privire la numărul de îmbolnăviri și decese cauzate de Covid-19 sunt urmărite îndeaproape, își schimbă părerea cu privire la evoluția pandemiei. Un nou studiu realizat în Africa de Sud a adus o perspectivă sumbră în ceea ce privește revenirea la normalitate. Noile variante de SARS-CoV-2 ar putea infecta chiar și populația considerată imună (cea vaccinată sau care a trecut deja printr-o formă de boală).

De la 04.03.2021, 12:04
Pademia de coronavirus a dus la aproximativ 2.5 milioane de decese, până în martie 2021 Shutterstock

Până de curând, Chris Murray considera că dezvoltarea unor vaccinuri anti-Covid-19 va ajuta țările să atingă așa-zisa imunitate de turmă - momentul în care riscul de transmitere de la o persoană la alta este mic, iar cei care nu sunt imuni devin indirect protejați din cauză că răspândirea bolii este foarte redusă.

Însă un studiu realizat luna trecută în Africa de Sud, cu ocazia campaniei de vaccinare, a demonstrat că noile variante de SARS-CoV-2 ar putea reduce eficacitatea serurilor și chiar ar putea trece peste bariera imunității de turmă, infectându-i chiar și pe cei care au făcut deja o formă de Covid-19.

"Nu am putut dormi după ce am văzut datele", a mărturisit Murray, director la Institutul de Măsurare și Evaluare a Sănătății din Seattle, Statele Unite. "Când se va termina totul?", s-a întrebat acesta, în contextul pandemiei ce a dat o lume întreagă peste cap. O întrebare ce schimbă toate previziunile pe care le-a avut cu privire la evoluția bolii la nivel mondial.

SARS-CoV-2 va rămâne printre noi. Eradicarea, imposibilă

Potrivit Reuters, care a intervievat 18 specialiști ce monitorizează atent situația, un nou consens apare în comunitatea științifică de la nivel înalt. Inițial s-a crezut că eficiența ridicată a vaccinurilor Pfizer-BioNtech și Moderna, de aproximativ 95%, va fi suficientă pentru a opri răspândirea virusului, dar noile tulpini din Africa de Sud și Brazilia au spulberat optimismul. Mai nou, experții consideră că SARS-CoV-2 va deveni endemic și va continua să facă victime și să aducă suferință pe tot globul în anii ce vor urma.

În consecință, oamenii ar trebui în continuare să ia în calcul masca de protecție și evitarea spațiilor aglomerate, în special dacă fac parte din categoriile de risc. "Eu tot aș vrea să port o mască dacă există vreo variantă pe acolo pe undeva", a declarat chiar Anthony Fauci, epidemiologul-șef al Statele Unite și consilier medical al președintelui Joe Biden. "Tot ce-ți trebuie este o mică variantă care să stârnească un alt focar și s-a dus pe apa sâmbetei predicția", a punctat el.

Unii experți, printre care și Murray, admit faptul că peisajul s-ar putea îmbunătăți. Noile vaccinuri, dezvoltate cu o viteză-record, încă par că previn spitalizările și decesele chiar și în cazurile de infectare cu mutațiile SARS-CoV-2. În plus, companiile farmaceutice lucrează la noi doze de vaccin complementar ce ar putea aduce un grad mare de eficacitate în lupta cu coronavirusul a serurilor deja aprobate. În plus, sunt multe de învățat cu privire la capacitatea sistemului imunitar de a combate boala.

2020 a fost doar începutul

Murray a spus că mutația din Africa de Sud continuă să se răspândească rapid, iar numărul de victime din această iarnă ar putea fi de patru ori mai mare decât cel asociat gripei. Iar asta într-o estimare ce iar în calcul faptul că 65% din populația din SUA ar fi imunizată deja. În cel mai rău scenariu, 200.000 de decese ar putea fi provocate doar de Covid-19, într-un singur sezon rece.

Actualul model statistic al Institutului condus de Chris Murray estimează că, până la 1 iunie, 62.000 de oameni vor fi răpuși de SARS-CoV-2 în Statele Unite și aproximativ 690.000 la nivel mondial. Schimbarea paradigmei a influențat reacțiile autorităților naționale cu privire la sfârșitul pandemiei. Marea Britanie, de exemplu, a anunțat că va ieși treptat și încet din lockdown, deși are o campanie de vaccinare foarte agresivă.

Când vom reveni la normalitate?

În Statele Unite, normalitatea urma să revină vara aceasta, apoi termenul s-a mutat până de Crăciun, iar acum se discută despre luna martie 2022. În Israel, un Pașaport Verde permite celor vaccinați sau trecuți prin boală să meargă la hoteluri sau teatre. Însă documentul este valabil doar șase luni, pentru că nu știe nimeni cât va dura imunitatea de turmă.

"Ce înseamnă să trecem peste faza de urgență a pandemiei? În mintea mea, să nu fie spitalele pline, să nu fie plin la ATI și oameni să nu moară în mod tragic", a fost de părere Stefan Baral, epidemiolog la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins.

"A vaccina cât mai multe persoane este tot același răspuns și aceeași cale înainte, la fel cum era pe 1 decembrie sau pe 1 ianuarie, dar consecințele nu mai sunt aceleași", a punctat, la rândul lui, Shane Crotty, virolog la Institutul La Jolla din San Diego.

Ți-a plăcut acest articol?

coronavirus covid-19 pandemie oameni de stiinta
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024