Viitorul coronavirusului: temutul agent patogen este pe cale de a deveni endemic, iar Covid-19 o banală infecție

De Daniel Murărescu.
Publicat: 14.01.2021, 10:27.
Actualizat: 14.01.2021, 16:21

Odată ce imunitatea va fi atinsă în rândul adulților, fie ca urmare a vaccinării sau a îmbolnăvirii în masă, infecția cu SARS-CoV-2 va ajunge să semene cu o banală răceală, cred oamenii de știință.

pandemie de coronavirus

Studiu: cum ar putea evolua SARS-CoV-2, după pandemia ce a dat peste cap o lume întreagă

Shutterstock

Cu milioane de persoane vaccinate împotriva coronavirusului, un demers la nivel mondial ce pare a aduce sfârșitul pandemiei, oamenii de știință și-au îndreptat atenția către perioada post-imunizare. Iar ceea ce prognozează este reconfortant, scrie New York Times, care citează un studiu apărut în publicația Science.

Coronavirusul nu va dispărea prea curând, dar, atunci când adulții vor deveni imuni, SARS-CoV-2 nu va fi un pericol mai mare decât banala răceală. În prezent, infecția este o amenințare sumbră deoarece agentul patogen este necunoscut și poate copleși sistemul imunitar - un sistem imunitar ce nu a învățat deocamdată cum să lupte eficient. Dar situația se va schimba atunci când toată populația va fi expusă la virus sau vaccin.

SARS-CoV-2, pe drumul către un virus endemic

Copiii, pe de altă parte, sunt constant expuși constant agenților patogeni noi, iar asta îi face mai rezistenți în fața formelor grave de Covid-19. În cele din urmă, sugerează studiul, virusul va fi un motiv de îngrijorare doar pentru cei mai mici de cinci ani - chiar și în cazul acestora infecția urmând a fi ușoară sau chiar fără simptome.

Cu alte cuvinte, coronavirusul va deveni "endemic", un patogen cu un caracter permanent, ce se răspândește încet, controlat și rareori cauzează forme severe de boală.

"Timpul necesar pentru a ajunge la această stare endemică depinde de cât de repede se răspândește boala și de ritmul de vaccinare. Așa că secretul este ca toată lumea să fie expusă pentru prima oară la virus sau la vaccin", a explicat coordonatorul studiului, Jennie Lavine, doctor la Universitatea Emory din Atlanta.

Lavine și colegii ei au analizat alți șase coronaviruși ce cauzează infecții în rândul populației - dintre care patru cauzează banala răceală, iar doi - SARS și MERS - infecții respiratorii severe.

Variantele de coronavirus care produc răceala sunt endemice, iar simptomele specifice infecției ușoare. Pe de altă parte, SARS și MERS, care au apărut în 2003 și respectiv 2012, produc simptome severe, dar nu s-au răspândit la scară largă.

În timp ce toți acești coronaviruși produc un răspuns imunitar similar, noul coronavirus este asemănător celor ce produc răceala, presupun experții.

Dupa analiza datelor din studii precedente, Jennie Lavine și echipa de specialiști au aflat că prima infecție cu o variantă de coronavirus apare, în medie, între vârsta de trei și cinci ani. După acea vârstă, oamenii se infectează periodic, în timp ce își sporesc imunitatea. Virusul circulă în continuare, dar boala provocată este ușoară. Iar acesta pare a fi și viitorul temutului SARS-CoV-2, cred experții.

Cât ar putea dura: de la câteva decenii, pe cale naturală, la câteva luni, cu vaccin

În funcție de viteza lui de răspândire și de capacitatea sistemului imunitar de a produce un răspuns eficient, ar putea dura între câțiva ani și câteva decenii pentru ca virusul să devină endemic.

Fără un vaccin, cea mai rapidă cale pentru a ajunge la această etapă este și cea mai rea. Prețul plătit de populație va fi presărat cu infecții grave și decese. Vaccinul, însă, schimbă complet calculul. Cu cât populația va fi mai repede imunizată, cu atât mai bine. O administrare eficientă a serului ar putea scurta perioada la doar un an, sau poate chiar șase luni.

Cu toate acestea, vaccinul are puține șanse de a eradica coronavirusul, prezice Lavine. Acesta va deveni permanent, dar relativ inofensiv, o simplă prezență în mediul uman.

"Sunt complet de acord cu structura intelectuală a studiului", a declarat Shane Crotty, virusolog la Institutul de Imunologie La Jolla din San Diego, SUA.

Dacă vaccinul previne transmiterea virusului între oameni, "atunci va deveni asemănător cu pojarul, unde ai vaccinat toată populația, inclusiv copiii, și nu prea vezi virusul infectând oameni", a fost de părere specialistul.

Un scenariu probabil: coronavirusul va rămâne între noi

Este mai plauzibil ca vaccinurile să prevină boala, dar nu neapărat infecția sau transmisia, a adăugat acesta. Ceea ce înseamnă că coronavirusul va continua să circule.

"Este puțin probabil ca vaccinul pe care îl avem acum să producă imunitate sterilizatoare", cea de care avem nevoie pentru a preveni infectarea, a fost de părere și Jennifer Gommerman, imunolog la Universitatea din Toronto, Canada.

Infecția naturală cu coronavirus produce un răspuns imunitar puternic în nas și gât, dar, cu vaccinurile din prezent, "nu mai ai un răspuns imunitar în căile respiratorii superioare, ci o injecție în braț".

În cele din urmă, modelul doctorului Lavine se bazează pe presupunerea că noul coronavirus este similar celor ce produc banala răceală. Dar această presupunere ar putea fi falsă, avertizează Marc Lipsitch, epidemiolog la Școala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan, din Boston.

"Alți coronaviruși nu ar putea fi relevanți, deoarece nu am văzut ce pot face în cazul unei persoane în vârstă, încă naïve", a explicat Lipsitch. În acest context, naïve se referă la o persoană ce nu a fost niciodată expusă unei tulpini de coronavirus.

SARS-CoV-2 ar putea deveni ca virusul gripal

Un alt scenariu plauzibil, consideră expertul, este ca SARS-CoV-2 să devină precum virusul gripal, ce produce simptome ușoare la unii și letale la alții. De asemenea, există posibilitatea unor mutații ce ar putea să se "sustragă" sistemului imunitar.

"Scenariul de a deveni ca un coronavirus ce produce răceala este pariul pe care aș pune mulți bani. Dar nu cred că e absolut garantat", a declarat Marc Lipsitch.

Când și cum au apărut coronavirușii ce produc răceala este un mister, dar, de la apariția SARS-CoV-2, oamenii de știință au reanalizat o teorie prin care pandemia din 1890, ce a ucis aproximativ un milion de oameni la nivel global, ar fi putut fi cauzată de OC-43, unul dintre cei patru coronaviruși ce produc răceala banală.

"Unii au sugerat că populația umană a dezvoltat o imunitate largă, de grad scăzut, ce a terminat pandemia. Acest coronavirus se răspândește în comunitate mai degrabă pașnic", a fost de părere Andre Veillette, imunolog la Institutul Clinic de Cercetare din Montreal, Canada.

Citește și
Extern • ieri la 21:34
Foto
Cursă contracronometru cu coronavirusul. Măsuri dure în Marea Britanie și Franța, italienii s-au săturat
recomandari pe a1.ro
Îți amintești de Giuliano Stroe, zis și „micul Hercule”? Ce au aflat fanii
Sanatate • ieri la 21:09
Foto
Campania de vaccinare, un test al nervilor. Platforma pentru programare dă erori, însă oficialii sunt optimiști

Top știri

O femeie care şi-a lăsat soţul pentru fiul vitreg a recurs la operaţii estetice, ca să fie mai atractivă pentru tânăr, în Rusia
1
Extern • pe 14.01 la 08:15

O femeie care şi-a lăsat soţul pentru fiul vitreg a recurs la operaţii estetice, ca să fie mai atractivă pentru tânăr, în Rusia

O femeie din Rusia a renunţat la relaţia cu soţul, pentru a începe una nouă cu fiul vitreg. Cei doi urmează chiar să devină părinţi cât de curând. Fostul soţ condamnă comportamentul acesteia, spunând că nu o va putea ierta vreodată pentru ce a făcut. Ea a recunoscut că a recurs la mai multe operaţii estetice pentru a fi considerată mai atractivă.

PARTENERI
Horoscop duminică, 17 ianuarie: Leii fac schimbări în locuință
pe spynews.ro
"De asta îi spun 'soarele meu'!". El este bărbatul care a făcut-o pe Anamaria Prodan să fie în extaz: "Ne iubim la nebunie"
pe antenasport.ro
"Să fiu goală este una dintre activitățile mele preferate!" Afirmaţie uluitoare a unei românce căsătorite cu un star plin de bani
pe antenasport.ro
Cine este bărbatul care a lovit cu maşina un cărucior în care se afla în bebeluş, pe o stradă din Bucureşti. Interlopul a fost reţinut
pe antenasport.ro
Cum arată Jade, la 44 de ani
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
23:22 Catedrală transformată în centru de vaccinare anti-Covid, în Marea Britanie 22:23 Șofer băut, către polițistul care l-a oprit în trafic: ”Doar două pahare cu vin roșu am băut. Face bine la circulație!” 22:12 Producătorul documentarului ”Wild Carpathia” a restaurat o casă bătrânească din satul brașovean Șirnea 21:49 Episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, omagiat de Papa Francisc 21:34 Cursă contracronometru cu coronavirusul. Măsuri dure în Marea Britanie și Franța, italienii s-au săturat 21:22 Vaccinarea din cămine, încetinită de birocrație. În unele cazuri, echipele mobile au întârziat și 24 de ore 21:09 Campania de vaccinare, un test al nervilor. Platforma pentru programare dă erori, însă oficialii sunt optimiști 20:53 Rate mai mici, după decizia istorică a BNR de a reduce dobânda cheie la 1,25% 20:28 Primul val de ger din acest sezon. Temperaturi cu 10 grade mai scăzute decât valorile obişnuite pentru luna lui Gerar 19:58 Avalanșă de turiști la munte. S-a stat la coadă zeci de minute la urcarea pe pârtie
CITEȘTE PE A1.ro
Vulpița și Viorel Stegaru, prinși și amendați! Ipostaza în care i-au găsit polițiștii
A1.RO
Fără sutien și într-o bluză plină de găuri, J.Lo s-a pozat într-o ipostază fierbinte. Diva nu are inhibiții
A1.RO