Care sunt cele mai expuse persoane la "boala secolului". Infarctul şi AVC-ul, printre simptome: "Este o pandemie"
Bem, mâncăm şi respirăm plastic fără să ne dăm seama. Iar particulele care ne ajung în organism pot fi fatale. Microplasticul dublează riscul de infarct sau accident vascular cerebral. Ultimele cifre arată că într-un an se produc aproape 400 de milioane de tone de plastic.
De Redactia Observator la 14.03.2024, 19:47- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Suntem înconjurați de produse din plastic, iar substanțele emise la căldură devin principalul inamic al inimii.
Claudiu Stoicescu, medic primar cardiolog: Omul modern moare de ateroscleroză și omul modern trăiește în aglomeraţii urbane unde există aceste micro respectiv nanoparticule. Generează foarte precoce evenimente cardiovasculare cum ar fi infarct de miocard, respectiv accident vascular cerebral.
Durerile puternice de cap, senzaţia de amorţeală apărută brusc sau durerile de membre pot fi primele semne date de organism.
Claudiu Stoicescu, medic primar cardiolog: Aceste microparticule pot dezechilibra organismul. Este o pandemie de ateroscleroză și aș putea-o numi boala secolului.
Oamenii cred că prevenția este imposibilă
Oamenii consideră că prevenția este imposibilă. Nici să vrei, nu ai cum să eviţi plasticul din jur.
Femeie: E normal să afecteze sănătatea, dar nu avem alte condiții de transport. Dacă s-ar aduna și restul, poluarea și tot înseamnă că am sta doar la medic.
Cuplu: Da, știm, dar acestea sunt cele care se dau în magazin. Eu sunt convins că ne pot afecta. Soluțiile trebuie să vină tot din partea specialiştilor.
Cristina Tănasă, reporter Observator: În piețe și supermarketuri mai bine de 70% dintre produsele alimentare încă sunt ambalate în pungi, caserole și materiale din plastic de unică folosință. Astfel, specialiștii spun că ajungem să mâncăm aproape 5 grame de microplastice săptămânal.
Care sunt cele mai expuse persoane la ingerarea plasticului
Și hainele conțin microplastice. Astfel că, după ce rufele sunt spălate la maşină, particulele ajung în mare sau ocean. Peștii ingerează plasticul, iar, după ce sunt prinşi pentru consum, particulele ajung direct în organism.
Mihnea Matache, activist de mediu: Aceste plastice, în momentul în care ele sunt în apă sau în pământ. La călduri ridicate, ele emit, se descompun în aceste microplastice și nanoplastice. Consumatorii de fructe de mare sunt cei mai expuși la asta.
După ce ajung în sânge, microplasticele se depun pe arterele principale care ajung la inimă. Medicii recomandă ca, după vârsta de 40 de ani, să faceţi teste amănunțite de screening.