Carnea de porc din rasele Mangalița și Bazna nu mai ajunge în magazine
Carnea de la porcii din rasele Bazna şi Mangaliţa nu va mai ajunge în magazine. Statul i-a încurajat pe fermieri să crească animalele, doar că abatoarele nu mai primesc porcii.
De Redactia Observator la 22.03.2019, 23:46Carnea de la porcii din rasele Bazna şi Mangaliţa nu va mai ajunge în magazine. Statul i-a încurajat pe fermieri să crească animalele, doar că abatoarele nu mai primesc porcii. Asociaţiile crescătorilor fac acuzaţii grave. Spun că procesatorii nu ar avea interes să preia carnea de Bazna, pentru că aceasta nu poate fi falsificată, astfel încât să obţină artificial o cantitate mai mare.
Un fermier din Găneasa, Olt, a primit opt purcei din rasa Mangaliţa, iar acum, că s-au făcut de 130 de kilograme, trebuie să dea jumătate la abator şi să primească, în schimb, 11 lei pe kilogram. Adică 1430 de lei pentru un porc.
Aurel Şerban, fermier: Programul, cum s-a anunţat la început, era avantajos. Că vă dădea dumneavoastră statul 4 şi mie 4. Acum rămânem noi cu ei şi-i vindem noi cui vrem.
În aceeaşi situaţie este şi acest bărbat din localitatea vecină, Slătioara. Porcii lui au ajuns la 150 de kilograme şi nu mai are cu ce să-i hrăneacă.
Traian Gărban, fermier: Avem două luni de zile de când am notificat procesatorul şi nu am primit niciun răspuns. Nu vrea să-i ia, că nu are piaţă de desfacere, preţul este prea mare.
Potrivit contractului, abatorul din Balş care trebuia să preia animalele este în insolvenţă de 3 ani, deşi a fost agreat de ministerul Agriculturii pentru acest program.
Ion Anuţa, director Direcţia Agricolă Olt: Acest procesator pe noi nu ne-a anunţat că e în insolvenţă. Procesatorului i-au convenit termenii semnării acestui contract. Acum, procesatorul va răspunde.
Problemele din Olt se regăsesc şi în alte judeţe. Fermierii se plâng că nu au cui să livreze porcii. În timp ce abatoarele spun că nu există cumpărători din cauza preţului, care poate ajunge şi la 70 de lei pe kilogram, asociaţiile crescătorilor de porci au altă variantă.
Ioan Cleja, preşedintele Asociației Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna: Carnea de la Mangaliţa şi Bazna nu aditivează atât de bine cu apa şi nu se poate fenta. Preferă carnea industrială ca să poată să o înmulţească, să bage alţi aditivi, să bage apă. O falsifică.
Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România: Tot programul este un eşec magnific. Principala greşeală a programului a fost: 1. Că fost gândit prost şi 2. Că trebuia automat să se intrerupă în momentul în care a apărut dezastrul pestei porcine.
Ministrul Petre Daea, cel care a promovat programul, nu a putut fi contact pentru explicaţii. În acest timp, fermierii nu ştiu dacă vor fi sancţionaţi în cazul în care sacrifică porcii oferiţi gratis de statul român.