Cât costă o fertilizare in vitro. Preţurile pornesc de la câteva mii de lei
Una dintre marile probleme cu care se confruntă omenirea în acest secol este conceperea unui copil, iar de multe ori cuplurile ajung să apeleze la fertilizare in vitro pentru a-şi vedea visul împlinit.
De Redactia Observator la 09.11.2023, 09:42- Tot mai mulţi români apelează la fertilizarea in vitro.
Să ai cel puţin un copil este cu adevărat un vis împlinit în viaţă. Însă, deşi populaţia Planetei este mereu în creştere, există numeroase zone unde situaţia nu este chiar atât de grozavă.
Din diferite motive, cuplurile ajung să nu poată face măcar un copil şi apelează la diferite variante care ar putea ajuta. Una dintre variante este fertilizarea in vitro, procedeu tot mai răspândit inclusiv în România.
La ce preţ ajunge o fertilizare in vitro la clinicile private din România
O fertilizare in vitro înseamnă o procedură complicată şi extrem de delicată. Din acest motiv şi preţurile sunt pe măsură iar, în principiu, preţurile pot porni, în clinicile private, de la câteva mii de lei şi pot să depăşească lejer 10.000 de lei, în funcţie de cât de complicată ajunge să fie procedura. Iar asta la prima strigare, pentru că de obicei se pot adăuga şi alte costuri.
De exemplu, Origyn Fertility Center propune două variante de pachete. Unul costă 3.000 de lei, iar altul costă 8.100 de lei. La Medlife oferta este şi mai mare, iar preţurile pornesc de la cel puţin 2.000 de lei şi ajung până la peste 15.000 de lei.
Şi la Gynera Fertility Center, de exemplu, avem tot felul de variante, de la "Pachet recoltare chirurgicală spermatozoizi cu anestezie și procesare - MESA/TESE", care costă 4.700 de lei, şi până la "Pachet FIV/ET cu ovocite crioprezervate anterior - decongelare ovocite (max. 2 paiete) + FIV/ET", care costă 11.800 de lei.
Specialiştii recomandă să se ia în calcul şi numeroasele costuri adiţionale cum ar fi planul de tratament, care poate costa în jur de 400 de lei, sau acţiunea de întocmire şi evaluare a dosarului FIV, care poate să coste în jur de 300 de lei.
Procedura e gratuită prin programul naţional FIV
Persoanele care doresc să apeleze la ajutorul fertilizării in vitro, pentru a avea un copil, dar nu îşi permit costurile, au posibilitatea de a apela la ajutorul statului. Concret, doritorii se pot înscrie în Programul Naţional FIV, pentru a obţine decontarea fertilizării in vitro.
Decontarea se face de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. În principiu, vorbim despre un ajutor în valoare de 15.000 de lei care ar urma să fie obţinut în două etape, respectiv un voucher electronic de 5.000 de lei şi un voucher pe hârtie în valoare de 10.000 de lei.
Cât costă o fertilizare in vitro în Grecia
Unul dintre avantajele intrării României în Uniunea Europeană este acela că românii pot apela mai uşor la servicii de sănătate oferite de unităţi medicale din alte state membre ale Uniunii Europene.
De exemplu, se poate face fertilizare in vitro în Grecia. Orientativ, Centrul de Fertilitate EmBIO, din Atena, oferă diferite pachete cu preţuri cuprinse între 600 de euro (inseminare intrauterină) şi 6.000 de euro (FIV avansat cu PGD, ceea ce presupune numeroase operaţiuni precum colectarea ovulelor, fertilizarea ovulelor cu ICSI, vitrificarea embrionului sau încălzirea embrionilor).
Ce înseamnă fertilizarea in vitro
Conform specialiştilor, fertilizarea in vitro reprezintă un proces prin care spermatozoidul bărbatului fecundează ovulul femeii în laborator. Acolo se formează embrionul care este transferat în uterul mamei, în general la 72 ore de la concepție.
Se atrage atenţia că fertilizarea nu intervine în complexul genetic al copilului, astfel că nu ar urma să apară deosebiri în procesul de dezvoltare al unui copil obţinut prin fertilizare in vitro în comparaţie cu un copil conceput pe cale naturală.