Cătina românească, benefică sănătății, ajunge în străinătate, în lipsa fabricilor de prelucrare
Cătina cucereşte tot mai mult teren în România. Însă în lipsa fabricilor de prelucrare, fructul-minune ajunge la export. Plin de vitamine şi de zece ori mai bogat decât morcovul în beta-caroten, a fost numit şi "Gingsengul românesc".
De Redactia Observator la 24.08.2019, 23:47- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Cătina cucereşte tot mai mult teren în România. Însă în lipsa fabricilor de prelucrare, fructul-minune ajunge la export. Plin de vitamine şi de zece ori mai bogat decât morcovul în beta-caroten, a fost numit şi "Gingsengul românesc". În Dâmboviţa, de exemplu, toată recolta de pe o plantaţie de câteva hectare este trimisă peste hotare. Popoarele nordice, dar şi sud-coreenii consideră cătina - regina imunităţii.
În arbuştii ţepoşi, boabele au prins culoarea soarelui şi sunt acum un cocktail de vitamine. De pe fiecare hectar, doi fraţi din Dâmboviţa culeg cel puţin 5 tone de fructe de cătină.
MĂDĂLINA GIURESCU, cultivator de cătină: Are proprietăţile astea, de întreţinere a vieţii, de sănătate, o jumătate de linguriţă de cătină măcinată îţi asigură tot necesarul de care organismul are nevoie. Fier şi de vitamine. Avem zinc, avem magneziu, avem această vitamina C, avem vitamina D.
Din acest soi de cătină, mai puţin acrişor, cei doi fraţi fac sucuri naturale care ajung în Coreea de Sud unde beneficiile acestui fruct sunt extrem de apreciate. Acolo este vândut ca produs premium-sănătos.
MĂDĂLINA GIURESCU, cultivator de cătină: Ăsta este un bob extraordinar. Un pic mai dulce. Are de 300 la sută mai mult betacaroten decât alte soiuri. De vreo zece ori mai mult decât morcovul. Coreea de Sud a dorit un suc de cătină fără zahăr, cu uleiuri, aceste urme sunt de ulei.
Cătina uscată ajunge în fabricile de ulei. Din ea se obţine. "aurul lichid". Care ajunge tot la export.
Despre uleiul de cătină se spune că ajută la scăderea colesterolului, iar dacă este presat la rece încetineşte îmbătrânirea pielii.
În cinci ani de când au plantaţia, cei doi fraţi au investit 100.000 de euro. În fiecare an, primesc de la stat 8.000 de euro pentru cele 11 hectare.
Cea mai mare cantitate ajunge în ţările nordice unde cătina eco nu poate fi cultivată din cauza dăunătorilor. Acolo, este vândut cu 2 euro şi jumătate kilogramul. De pe un singur hectar, câştigul depăşeşte 12.000 de euro. Dar cu multă muncă.
IONUŢ GIURESCU, cultivator de cătină: Mitul acesta, creşte singură, tu eşti un corporatist şi ai un vis boem despre cum o să cultiv eu cătină. Nu există aşa ceva. Trebuie să fii 24 de ore pe zi.
În România sunt în jur 1.500 de hectare cultivate cu aceşti arbuşti fructiferi, din care 500 sunt certificate ecologic.
Datorită proprietăţilor sale, cătina este denumită "ginseng-ul" românesc. Bogată în vitamine, are efect antiinflamator, cicatrizant şi ajută imunitatea. Legenda spune că planta-minune a fost descoperită de caii lui Ginghis Han. Animalele erau foarte puternice, iar soldaţii, văzând acest lucru, au început să o consume. Şi astfel cătina a cucerit lumea întreagă.