Cei cinci factori de risc care pot dezvolta probleme cardiovasculare la tineri
"Simt că mă ţine în piept, simt că obosesc mai repede sau parcă bătăile inimii sunt prea rapide". Sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le auzim tot mai des de la cei din jurul nostru. Şi aici ne referim chiar şi la cei tineri.
De Redactia Observator la 22.02.2023, 07:47Bolile cardiace pot fi înspăimântătoare, mai ales atunci când apar devreme şi la vârste tinere. însă ironia face că tocmai stilul de viaţă prea tineresc, cu nopţi pierdute, mâncare proastă, lipsă de somn şi de sport face ca o inimă cu probleme să se şubrezească de tot.
În România, peste 50 la sută dintre decese sunt cauzate de boli cardiovasculare, iar dacă în trecut vârsta de debut era 45 de ani la bărbaţi, în prezent incidenţa în rândul celor din decada trei - adica la 30 de ani de viaţă - este din ce în ce mai mare. Sigur că putem împiedică apariţia unor probleme grave şi primul lucru pe care îl putem face este să fim responsabili şi să mergem la un control de rutină, dar şi să ne adaptăm la un stil de viaţă benefic.
Pentru orice tânăr trecut de 30 de ani, care are o viaţă dezordonată sau care, dimpotrivă, ar vrea să se apuce serios de sport, o vizită la medicul cardiolog ar trebui să fie obligatorie.
Dr. Călin Popa, chirurg cardiovascular: După o anumită vârstă 40 / 50 de ani, bolile cardiace sunt mai frecvente, este foarte adevărat. însă tot mai multe cazuri avem diagnosticate de boli cardiace care apar la tineri, inclusiv boli care apăreau la vârsta a doua spre a treia, inclusiv cardiopatia ischemică.
Anumite afecțiuni genetice care, deși nu sunt vizibile cu ochiul liber, pot adaugă un factor de risc în plus şi pot deveni fatale dacă nu sunt descoperite la timp, cum ar fi sindromul Marfan.
Factorii de risc care pot dezvolta probleme cardiovasculare la tineri
Dr. Călin Popa, chirurg cardiovascular: Există boli care ar trebui monitorizate devreme, boli genetice.
Nu doar bolile genetice pot fi trecute însă cu vederea, ci şi anumiţi factori de risc care pot dezvolta probleme cardiovasculare mult mai devreme.
Dr. Călin Popa, chirurg cardiovascular: Sunt 5 factori de risc mari şi lați. E fumatul, sedentarismul, obezitatea, dislipidemiile şi diabetul. Aceştia sunt specifici bolilor cardiovasculare. ei pot acționa singuri, dar asocierea de doi sau mai mulți factori de risc este extrem de periculoasă. Din fericire, soluţiile sunt la îndemână. Există un screening de investigaţii, analize de laborator, analize specifice cum ar fi ecografia cardiacă. Orice individ care vrea sa facă sport de performanţă sau de mai puțină performanța, dar care presupune un efort semnificativ trebuie să facă un control cardiologic pentru că o boala care nu s-a manifestat încă, în realitate, poate să se agraveze și să determine un accident grav dacă bolnavul trece pe lângă acest control cardiologic.
În plus, la orice durere apărută în timpul efortului, pacientul ar trebui să discute măcar cu medicul de familie şi să nu lase o afecţiune care poate fi ţinută uşor sub control, să se transforme în ceva ce poate ameninţa viaţa.