Cele mai bogate alimente în vitamina B12
Vitamina B12 îndeplinește câteva roluri extrem de importante în organism. Este esențială pentru funcționarea corectă a creierului, fiind responsabilă cu producerea globulelor roșii, cele care transportă oxigenul la celule. De asemenea, are un rol important în protejarea celulelor hepatice, împiedicând depunerea grăsimilor în ficat.
De Redactia Observator la 02.08.2022, 10:13Deși este una dintre cele mai importante vitamine, organismul uman nu produce cantități suficiente de vitamina B12, așa că este esențial să o luăm din alimente precum carne, pește, ouă sau produse lactate. Important de menționat este că vitamina B12 se regăsește aproape în exclusivitate în alimentele de origine animală. Prin urmare, cei care țin o dietă vegetariană, ori vegană, au nevoie de suplimente alimentare pentru a evita riscul instalării deficitului de vitamina B12.
Deficitul de vitamina B12 apare însoțit de câteva simptome ce pot fi trecute cu vederea, într-o primă fază, însă care afectează extrem de mult starea de bine, pe termen lung. Simptomele deficitului de vitamina B12 sunt: oboseala, stările de greață, slăbiciune musculară, amorțeala în membre și furnicăturile și scăderea inexplicabilă în greutate.
Citește și:Din fericire, o alimentație echilibrată, în care sunt consumate inclusiv proteine de origine animală, ne ajută la menținerea sănătății sistemului nervos, stimulând memoria și gândirea. Prin urmare, iată câteva dintre alimentele cele mai bogate în vitamina B12:
Citește și:1. Iaurtul. Este o sursă bogată de calciu și vitamina B12. Combinat cu cereale la micul dejin, iaurtul nu este doar o gustare sănătoasă, ci și una cu valoare biologică superioară. O ceașcă de iaurt grecesc (245 g) aduce 0,9 mcg de vitamina B12, adică 15% din necesarul zilnic.
2. Ouăle. Sunt extrem de hrănitoare și prezente în numeroase rețete. Încearcă să le consumi mai degrabă fierte, în salate, decât prăjite, pentru a ține sub control colesterolul. Pe lângă vitamina B12, ouăle conțin și vitamina D, care ajută organismul să asimileze calciul. Un ou de mărime medie conține aproximativ 0.6 mcg de vitamina B12, furnizând 9% din necesarul zilnic de vitamina B12.
3. Fructe de mare. Pe langa faptul că sunt delicioase, crceveții, scoicile, midiile și stridiile sunt o sursă foarte bună de vitamina B12. Referitor la creveți, o singură bucată (6 g) conține 1% din doza zilnică recomandată, iar o porție de 100 g furnizează 19% din doza zilnică recomandată.
4. Peștele. Somonul și păstrăvul stau la loc de cinste în ceea ce privește conținutul de vitamina B12. Datorită grăsimilor Omega 3, consumul de pește ajută la funcționarea optimă a creierului și previne inflamațiile. Aproximativ 200 de grame de somon proaspăt conține nu mai puțin de 6,4 mcg de vitamina B12, adică 107% din doza zilnică recomandată.
5. Carnea de pui și vită. Știm deja că vitamina B12 se găsește cu precădere în produsele de origine animală, prin urmare era de așteptat să adăugăm pe listă carnea. Fie că vorbim de pui sau vită, ambele conțin cantități suficiente de vitamina B12 pentru a ajuta la buna funcționare a organismului.
De remarcat aici este ficatul de vită, care în doar 100 de grame conține peste 1000% din doza zilnică recomandată de vitamina B12. Ficatul de vită este extrem de eficient în dietele persoanelor anemice, ori ale persoanelor de peste 60 de ani, care se pot confrunta cu deficiențe ale vitaminei B12.
Dacă ai motive să crezi că suferi de o deficiență de vitamina B12 în organism, încearcă pentru o perioadă de timp o dietă bazată pe produse de origine animală. Au o mulțime beneficii dacă sunt consumate cu moderație, atenție! Descarcă aplicația eatZZ și caută în meniurile restaurantelor acele preparate care îți pot asigura doza zilnică recomandată de alimente bogate în vitamina B12. Alege ce îți place și comandă mâncarea chiar la tine acasă.