Valeriu Gheorghiță: „Centrele de vaccinare vor afișa tipul de vaccin din 1 aprilie. Vom deschide încă 125 de cabinete noi de vaccinare cu Pfizer”
Fiecare centru de vaccinare va avea afișat, din 1 aprilie, tipul de vaccin pe care îl folosește, spune medicul Valeriu Gheorghiţă. Totodată, din 13 aprilie se deschid alte 125 de cabinete de vaccinare.
De Veronica Micu la 27.03.2021, 19:44- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Astfel, din 1 aprilie orice persoană care își va face programare într-un centru de programare sau va opta să treacă în lista de așteptare va știi de la început ce fel de vaccin se distribuie în acel centru.
De asemenea, se va cunoaște timpul de așteptare pentru orice persoană care se înscrie pe lista de așteptare, cu mențiunea că timpul de așteptare poate să varieze față de estimarea inițială în funcție de capacitatea de vaccinare a centrului respectiv și de tipul persoanelor care sunt înscrise în listă.
Dacă sunt foarte multe persoane înscrise din etapa a doua, este posibil ca timpul să fie mai lung, deoarece sunt preluate cu prioritate persoanele care aparțin de etapa a doua”, a declarat Valeriu Gheorghiță, potrivit Mediafax.
Totodată, medicul Valeriu Gheorghiţă a afirmat că din data de 6 aprilie urmează să crească numărul de persoane care se vaccinează în cabinete de la 60 la 90 de persoane pe zi: „Vom crește astfel capacitatea de vaccinare a fiecărui centru, iar din data de 13 aprilie vom deschide încă 125 de cabinete noi care vor utiliza vaccinul Pfizer. Aceste cabinete vor fi distribuite la nivelul județelor care nu au primit cabinetele noi deschise pe data de 20 martie, cu prioritate pentru județele care au avut cea mai mare rată de incidență”.
Gheorghiță: Autoritățile vor să afle câți medici de familie vor participa la campania de vaccinare
Vaccinările în cabinetele medicilor de familie ar putea începe la finalul lunii aprilie sau chiar mai devreme în funcție de disponibilitatea acestora. Până la sfârșitul lunii martie medicii trebuie să confirme dacă participă la campania de vaccinare și ulterior ei vor fi instruiți de autorități.
În cabinete vor fi folosite doar două tipuri de vaccin.
„Ultimul aspect este demararea pregătirii medicilor de familie pentru vaccinare prin cabinetele proprii de medicină de familie unde vom distribui vaccinul de la Johnson and Johnson și AstraZeneca. Programările la medicul de familie nu vor fi trecute în platformă. Fiecare medic de familie își va lua lista de pacienți pe care o are în arondare”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Medicii de familie vor respectă și ei prioritățile impuse în centrele de vaccinare.
„Cu prioritate, medicul de familie va prelua persoanele în vârstă cu boli cronice din listă astfel încât să putem asigura vaccinarea cât mai rapid. Am și trimis în cursul zilei de ieri către fiecare direcție de sănătate publică din fiecare județ evaluarea disponibilității medicilor din familie”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță. Potrivit statisticii, în prezent pe listele de așteptare sunt înscrise circa 775.000 de persoane.
Gheroghiță: Ritmul de vaccinare va crește semnificativ în aprilie
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 estimează că în aprilie va crește semnificativ numărul persoanelor care se vaccinează în fiecare zi. Doar în centrele Pfizer vor fi aproximativ 80.000 de persoane vaccinate zilnic. Medicul Valeriu Gheorghiță susține că până la finalul primăverii, numărul persoanelor vaccinate în România ar putea fi mai mare de 100.000, în fiecare zi.
„Estimăm ca ritmul va crește semnificativ în a doua parte a lunii aprilie. După jumătatea lunii aprilie, doar la centrele Pfizer vor fi 80.000 de persoane în fiecare zi la care se vor adăuga persoanele vaccinate cu celelalte tipuri de vaccin. Dacă jumătate din medici de familie acceptă să se alăture campaniei, estimăm că de la 10 persoane vaccinate în fiecare zi într-un cabinet vom avea 50.000 de persoane vaccinate într-o zi, suplimentar, în toată țara”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 mai spune că probabil, înainte de Paște, în România vor fi aproape 4 milioane de persoane vaccinate.