Antena Meniu Search
x

Cercetătorii susțin că au descoperit cauza trombozelor legate de vaccinul AstraZeneca

Cercetătorii europeni susțin că au identificat cauza trombozelor legate de vaccinul AstraZeneca, precum și terapii pentru aceste situații specifice, potrivit Wall Street Journal. Două echipe medicale din Norvegia și Germania au descoperit că vaccinul AstraZeneca ar putea declanșa o reacție autoimună care ar determina coagularea sângelui în creier, ceea ce ar oferi o explicație pentru cazurile de deces din ultimele săptămâni.

de Redactia Observator

la 23.03.2021, 10:41

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Mai multe state europene au suspendat temporar campania de vaccinare cu vaccinul anti-COVID AstraZeneca, după ce peste 30 de pacienți au fost diagnosticați cu tromboze ale sinusului venos cerebral sau CVST. Majoritatea persoanelor afectate erau femei sub vârsta 55 de ani. 

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) l-a catalogat însă drept ”sigur şi eficient”, iar utilizarea vaccnului a fost reluată în mai multe ţări. Însă impactul asupra opiniei publice s-a făcut simţit în ciuda faptului că beneficiile imunizării cu vaccinul AstraZeneca sunt mai mari decât riscurile.

Unele țări, precum Germania, Franța și Italia, au reluat vaccinările cu AstraZeneca vineri, cu avertismentul potrivit căruia ar putea apărea probleme legate de coagularea sângelui. Autoritatea franceză de Asistență Medicală, care a înregistrat trei cazuri de CVST în legătură cu vaccinul, a sfătuit guvernul să inoculeze doar persoanele cu vârste de peste 55 de ani. 

Alte state, printre care Norvegia, Suedia și Danemarca, au anunța că vor efectua mai multe studii înainte de a relua campania de vaccinare cu AstraZeneca. Norvegia a înregistrat trei cazuri de CVST, unul dintre ele fatal. Țara a vaccinat aproximativ 120.000 de oameni cu acest vaccin. Finlanda a suspendat utilizarea AstraZeneca vineri, după ce a înregistrat două cazuri din ceea ce autoritățile au numit coagulare neobișnuită a sângelui.

Ce au constatat cercetătorii

Pål André Holme, profesor de hematologie și medic la Spitalului Universitar din Oslo, care a condus o investigație asupra cazurilor CVST în Norvegia, a declarat că echipa sa a identificat un anticorp creat de vaccin care declanșa reacția adversă.

O echipă de cercetători germani condusă de Andreas Greinacher, profesor de medicină transfuzională la Clinica Universității Greifswald, a declarat vineri că au ajuns la aceeași concluzie ca profesorul Holme.

În Germania, au fost detectate 13 cazuri de CVST la aproximativ 1,6 milioane vaccinate cu AstraZeneca. Doisprezece pacienți erau femei și trei au murit. Profesorul Greinacher a ținut să precizeze că această veste nu ar trebui să îi sperie pe oameni, dimpotrivă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Vaccinarea cu AstraZeneca este sigură, anunță Agenția Europeană pentru Medicamente

Agenția Europeană pentru Medicamente, autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, a anunțat săptămâna trecută că vaccinul este „sigur și eficient” și nu este legat de un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge, recomandând reluarea vaccinărilor.

De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut, vineri, ca lumea să continue administrarea vaccinurilor pentru Covid-19 ale AstraZeneca, afirmând că acestea au un profil pozitiv între beneficii şi riscuri, potrivit unui comunicat, citat de Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Cercetătorii susțin că au descoperit cauza trombozelor legate de vaccinul AstraZeneca