Cerealele, legumele și fructele, mai puțin consumate de români. Care este cauza
De la un an la altul, mâncăm mai mult şi mai nesănătos. Piramida alimentară, gândită de specialişti să ne ţină în formă, a fost răsturnată. Cerealele, fructele şi legumele nu mai reprezintă baza meniului.
De Cristina Oprea la 25.01.2020, 23:45De la un an la altul, mâncăm mai mult şi mai nesănătos. Piramida alimentară, gândită de specialişti să ne ţină în formă, a fost răsturnată. Cerealele, fructele şi legumele nu mai reprezintă baza meniului. Lactatele şi carnea - adică proteinele - sunt acum cele mai consumate alimente. Acelaşi studiu mai arată că mulţi români au şi o dietă fără carne. Nu pentru că îşi doresc, ci pentru că, spun ei, nu îşi mai permit.
Suntem într-o piaţă din Craiova. Pe la tarabe, cumpărătorii măsoară din priviri oferta. Când se decid să cumpere, oamenii sunt chibzuiți. Își fac calculele de mai multe ori înainte să-și umple plasele.
Pentru bătrâni, mai ales, prețul alimentelor este o povară. Iar carnea, un lux.
”Totul s-a scumpit. Din zi în zi, câte zece bani, câte zece bani, ca să nu ne prindem noi că se scumpesc”, spune un cumpărător.
Ieftin şi, de cele mai multe ori, nesănătos. Alimentația dezechilibrată a românilor umple cabinetele specialiștilor în nutriție și diabet.
Sunt îngrijorătoare datele şi noi vedem în cabinet efectele acestei alimentaţii mai puţin sănătoase.
Potrivit unui studiu INS, în 2018, un român a consumat în medie 2.300 de grame de alimente pe zi. Faţă de anul anterior, cantitatea a crescut cu 85 de grame. Piramida alimentară a românilor aproape s-a răsturnat.
Lactate, legume şi cereale. Sunt primele trei produse de pe lista de cumpărături a românilor. Când vine vorba de consumul de carne, acest aliment reprezintă doar 7% din coşul zilnic de cumpărături.
Fructele însă, care ar trebui să fie nelipsite din dieta zilnică, sunt consumate doar în proporţie de 10% pe cap de locuitor.
Pentru o dietă sănătoasă, specialiştii recomandă ca la baza alimentaţiei să fie în proporţie de aproximativ 40 la sută alimentele pe bază de cereale. Urmate de fructe şi legume, în proporţie de 35 %. Şi abia apoi lactatele și produsele bogate în proteine.