Consilierea psihologică, un lux în spitalele din România
Sinuciderea unui pacient internat la spitalul din Huşi scoate la iveală probleme ascunse ale sistemului medical din România. Au descoperit-o reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui.
De Redactia Observator la 06.02.2020, 17:24Sinuciderea unui pacient internat la spitalul din Huşi scoate la iveală probleme ascunse ale sistemului medical din România. Au descoperit-o reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui.
Spitalul nu avea un protocol de consiliere psihologică a pacienţilor, astfel că bărbatul nu a putut discuta cu un specialist, înaintea operaţiei de amputare a unui picior.
Pacient: Alții sunt speriați, fricosi și fac atacuri de panica și în cazul lor e necesara.
Pacient: E necesar, se pot întâmpla multe că omul nu gândește în momentul ăla.
Este răspunsul pacienţilor atunci când sunt întrebaţi dacă ar avea nevoie de consiliere din partea unui psiholog atunci când ajung la spital.
Din păcate, specialiştii spun că în România încă nu avem reglementări în ceea ce privește consilierea în spitale.
Liliana Luca, psiholog clinician, Institutul de Psihiatrie Socola Iași: Problema ar putea fi rezolvată la nivel legislativ, atunci când psihologul ar avea un statut în echipa medicală, aşa cum este firesc, şi cum este şi în Uniunea Europeană. Din păcate, la noi ne amintim de psiholog, doar atunci când cineva se sinucide.
Cel mai recent caz a fost la Huși. În urma cu trei zile, un bărbat de 57 de ani, abia ieşit din operaţie şi-a pus capăt zilelor.
Bogdan Gherghița, purtător de cuvânt IPJ Vaslui: In cauza a fost deschis un dosar penal pt ucidere din culpa și se fac cercetări pt a vedea împrejurările în care s-a produs nefericitul eveniment.
În urma anchetelor celor de la Direcția de Sănătate Publică au fost date deja primele sancțiuni.
Mihaela Toplicianu, consilier DSP Vaslui: Asistenta medicala a fost sancționată cu amenda de 2000 de lei și unitatea sanitara cu 30.000 pentru lipsa procedurii privind consilierea psihologica a pacientului.
Lucia Rotaru, manager spitalul Huși: Nu avea consiliere inainte, avea trecut consilierea pentru post operator. A avut consimtamant informat, semnat de el și toată pregătirea psihica a fost făcută de medicul chirurg și cel anestezist.
Vecinii bărbatului sunt şocaţi şi nu înţeleg cum bărbatul a putut recurge la un asemenea gest.
Conducerea spitalului spune că se gândește să conteste amenda. Conform spuselor psihologilor, consilierea pacienţilor internaţi în spitale se face la recomandarea medicului curant, fară a fi obligatorie.