Copiii cu autism, tratați cu eforturi enorme ale părinților. Ministrul Sănătăţii promite schimbarea legii
Copiii cu autism par condamnaţi de statul român. Pe hârtie, autorităţile decontează terapiile pentru ei, însă, în realitate, părinţii fac sacrificii enorme ca să plătească zeci de şedinţe pe săptămână.
De Redactia Observator la 04.02.2020, 14:15Copiii cu autism par condamnaţi de statul român. Pe hârtie, autorităţile decontează terapiile pentru ei, însă, în realitate, părinţii fac sacrificii enorme ca să plătească zeci de şedinţe pe săptămână. Doar aşa există şanse să se recupereze. Ministrul Sănătăţii promite că va schimba legea, după ce săptămâna trecută făcea o declaraţie care a revoltat o ţară întreagă.
O adunare banală pentru cei mai mulţi copii de 11 ani. Însă, Alex are autism şi a muncit enorm ca să înţeleagă cum se fac astfel de operaţii. Pentru că a răspuns corect, terapeutul îl răsplăteşte cu melodia lui preferată.
La doi ani, Alex nu îşi privea părinţii, nu răspundea când îl striga cineva şi nici nu mergea. A început terapia imediat după ce a fost diagnosticat cu autism. Primii paşi i-a făcut la aproape 3 ani iar la şapte a spus primele cuvinte.
Mihaela Voicu, mama lui Alex: Nu înţelegea de ce trebuie să repete silaba "ma" de două ori. Am reuşit să spunem după aia "mami" ca să fie cu sens pentru el.
Alex e elev în clasa a treia deşi ar fi trebuit să fie deja la gimnaziu. Merge la şcoală patru ore după care face terapie. Logopedie, kinetoterapie, terapie aba, meloterapie şi înot. Între 4 si 8 ore zilnic. Pentru ele, părinţii trebuie să plătească între 2.000 şi 5000 de lei pe lună. Cum îl ajută statul pe Alex? I-a dat un cerificat de handicap.
Mihaela Voicu, mama lui Alex: Le dăm o sumă modică în loc să alocăm acum bani pentru ei ca să îi facem cumva să devină independenţi.
Oficial, avem 11.400 de persoane cu autism în România. ONG-urile spun că în realitate, numărul e de trei ori mai mare. Pe hârtie, statul decontează terapiile. Practic însă, cei mai mulţi copii rămân cu handicap şi nu se recuperează.
Roxana Răcoreanu, reprezentant Help Autism: În centrele noastre fac terapie aproximativ 230 de copii. Prin decontare de la stat avem în momentul de faţă 4 beneficiari.
Ministrul Sănătăţii promite că va schimba lucrurile. I-a chemat pe părinţii acestor copii la discuţii după ce acum o săptămână a făcut o declaraţie care i-a jignit.
Victor Costache, ministrul Sănătăţii: Din păcate, datorită acestui fenomen tipic României al plecărilor persoanelor active în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism
Ana Dragu, preşedintele Asociaţiei Autism Europa: Şi-a asumat că va exista un program naţional de autism, cu un buget separat şi că această decontare se va putea face în mod direct către furnizorii de servicii conexe unde vor intra şi psihologii, logopezii, kinetoterapeuţii. Acum, decontarea se face doar prin medicii psihiatri pediatrii şi sunt undeva la 50 în toată ţara. Avem această promisiune, cred că e al treilea Guvern cu care negociem
Noile măsuri ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie.