Copiii români, salvați de medici străini, din cauza lipsei de specialiști
Salvarea copiilor din România stă în mâinile medicilor străini. În fiecare lună, chirurgi din toată lumea vin să opereze în spitalele din ţara noastră, pentru că noi nu avem specialişti.
De Redactia Observator la 24.03.2019, 01:17- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Salvarea copiilor din România stă în mâinile medicilor străini. În fiecare lună, chirurgi din toată lumea vin să opereze în spitalele din ţara noastră, pentru că noi nu avem specialişti. Doar la Marie Curie, salvează peste 120 de copii în fiecare an. Deşi au numai patru paturi şi o singură sală de operaţie, nu renunţă la lupta pentru viaţă.
E scena pe care medicii salvatori de la Marie Curie o văd şi de 3 ori pe zi. Cu lacrimi în ochi şi cu inima strânsă, mama îşi încurajează copilul înainte de operaţia care poate dura şi şase ore. La doar 7 luni, Roxana are nevoie de o intervenţie pe cord. E pe lista de aşteptare de peste 8 săptămâni.
Motivul - deşi avem spitale dotate, nu avem suficienţi specialişti. Aşa că operaţii se fac doar când medicii străini vin în România.
Tammam Youssef vine special din Italia, să salveze inimile copiilor din ţara noastră. Şi să-i formeze pe medicii români.
TAMMAM YOUSSEF, chirurg cardiovascular: Am aflat că la Marie Curie e o structură, care era gata de 3 ani, de excelenţă, dar nu se operează. Ca să formezi un cardiolog intervenţional ai nevoie de 2-3 ani, dar ca să formezi un chirurg cardiovascular ai nevoie de 10 ani.
O ştie foarte bine şi Irina Mărgărint, speranţa sutelor de părinţi care stau în faţa uşii de chirurgie cardiovasculară pediatrică. De mai bine de un an, operează la Marie Curie, dar merge şi în Italia.
IRINA MĂRGĂRINT, chirurg cardiovascular: E o specializare destul de dificilă, oamenii nu se înghesuie. M-am îndrăgostit de asta. În perioada în care nu se operează aici, merg în Italia ca să învăţăm, dar definitiv din ţară n-aş pleca niciodată..
MIHAELA ABABI, asistentă ATI: Suntem o mare familie aici , o a doua familie, practic. Am început în anul 2014 ca şi debutant şi pe parcurs cu ajutorul domnilor doctori şi cu personalul din Italia care a venit şi ne-a îndrumat am ajuns unde suntem astăzi.
După 5 ore în sala de operaţie, Roxana a început o nouă viaţă. În timp ce ea se reface, medicii se pregătesc pentru a doua intervenţie.
ANA-MARIA SAVA, mamă: Medicilor le transmit mii de mulţumiri, sunt fericită că nu am ajuns în altă parte şi s-a rezolvat aici. Bine că s-a rezolvat în ţara noastră.
Dar ţara noastră e încă departe de vestul Europei. Ne lipsesc 12 mii de medici, iar exodul continuă: patru specialişti pleacă în fiecare zi definitiv din România.