Unul din zece copii români uită să mănânce și să doarmă, stând în fața calculatorului
Cu ochii în calculator şi cu stomacul gol. Aşa cresc zeci de mii de copii în România, arată cel mai nou studiu despre relaţia elevilor cu internetul. Unul din zece recunoaşte că uită să mănânce sau să doarmă, atunci când intră în lumea virtuală.
De Redactia Observator la 08.06.2019, 21:47- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Cu ochii în calculator şi cu stomacul gol. Aşa cresc zeci de mii de copii în România, arată cel mai nou studiu despre relaţia elevilor cu internetul. Unul din zece recunoaşte că uită să mănânce sau să doarmă, atunci când intră în lumea virtuală. Iar cu fiecare minut scurs în faţa monitorului se ajunge la dependenţa de jocuri video, o boală recunoscută oficial de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
David are voie o singură oră pe zi pe telefon sau calculator. Şi asta pentru că părinţii lui se tem de efectele nocive ale tehnologiei asupra fiului lor. Alţi adulţi au scăpat situaţia de sub control.
”Cumva mă pândea prin casă pentru a avea acces la calculator, nu mai ieşea cu prietenii lui la fel de des, rezultatele lui şcolare din anul precedent nu au fost mulţumitoare, deşi el este un elev care învaţă bine”, spune o mamă.
Dorinţa de a sta conectat a fost atât de mare, încât într-o zi în care părinţii i-au interzis acest lucru, băiatul de 15 ani şi-a făcut o rană pe frunte cu cheia. Atunci, au decis să meargă la un specialist.
TEODORA STOICA, asociația Salvați Copiii: Copiii care petrec peste 6 ore online au o relaţie mai defectuoasă cu părinţii, sunt mai puţin optimişti cu privire la viitor.
După 3 luni de psihoterapie, se văd primele îmbunătăţiri în comportamentul adolescentului. Psihologii spun că vinovaţi de această dependenţă sunt, însă, tot părinţii, iar la ei există şi tratamentul.
”Am încercat ca noi să nu mai lucrăm în weekend, să nu mai folosim nici noi tehnologia atât de mult, să renunţăm şi noi la telefoane şi să facem activităţi împreună”, dezvăluie o mamă.
Copiii cu vârsta între 12 şi 17 ani petrec 6 ore zilnic în lumea virtuală. Mai grav este că aproape 15% uită să mai doarmă sau să mănânce. În schimb, ronţăie pe fugă chipsuri, biscuiţi sau ciocolată. Efectele sunt extrem de periculoase.
Copilul dependent de internet va avea probleme ca adult.
GEORGIANA ROŞCULEŢ, psihoterapeut: Pentru a fi creativ, pentru a-şi găsi propria formă de exprimare şi nu, în ultimul rând, modul în care comunică în relaţii va fi profund afectat.
Psihologii le recomandă părinţilor să petreacă, cel puţin, două ore pe zi cu copiii lor.