Coronavirusul provoacă probleme și în cabinetele stomatologice
Coronavirusul ar putea scumpi tratamentele dentare. Medicii stomatologi se plâng că nu mai au de unde să cumpere măşti, iar acolo unde găsesc, furnizorii le vând la preţuri exorbitante.
De Redactia Observator la 01.03.2020, 01:41- Stocurile de măști sunt epuizate.
- Medicii se plâng că nu mai au de unde cumpăra.
Coronavirusul ar putea scumpi tratamentele dentare. Medicii stomatologi se plâng că nu mai au de unde să cumpere măşti, iar acolo unde găsesc, furnizorii le vând la preţuri exorbitante. De la 10 lei cutia au ajuns la 400 de lei. Cei care decontează sunt desigur pacienţii.
Într-un cabinet stomatologic din București, personalul medical foloseşte zilnic cel puţin 100 de măşti. Dentiştii nu mai au de unde să cumpere sau să comande echipamentul de protecţie, iar stocurile încep să scadă.
Floriana Tudorache, medic stomatolog: Noi trebuie sa schimbam mastile din ora in ora, sau dupa fiecare pacient. o sa fie un blocaj. nu ne permitem sa cumparam cu 4 milione și jumătate cutia de masti.
O mască de nici 10 bani a ajuns să coste mai mult de 10 lei, iar un dezinfectant de nici 50 de lei la 1000 de lei. Unii şi-au făcut stocuri serioase de luna trecută.
Bilal Takoulzi, medic stomatog: Nu ne putem desfasura activitatea fara masti, manusi, halate de unica folosinta, mai ales in cabinetele in care se fac interventii chirurgicale. Acum trei săptămâni era 70 de eurocenti la import o cutie de masti, la doua trei zile dupa 2,5 euro.
Pacienţii vor fi primii afectaţi. Cel mai probabil, vor plăti mai mult pentru fiecare serviciu, spun medicii.
”Nu e normal, dar, la noi in tara, noi nu suntem pregatiti pentru nimic niciodata”, spune o pacientă.
”O sa escaladeze situatia pana se termine isteria cu coronavirusul. O sa trebuiasca sa scoatem mai multi bani din buzunar pentru orice, dar urgentele o sa fie resimtite”, declară un alt pacient.
Nici spitalele nu stau mai bine. Institutul Marius Nasta este în carantină, a limitat accesul rudelor bolanvilor din luna ianuarie din cauza epidemiei de gripă, iar consumul de măşti de protecţie a crescut semnficativ. Cu peste 30% în ultima lună.
BEATRICE MAHLAR, managerul Spitalului Marius Nasta: Furnizorii de masti si materiale de protectie ai Institutului Marius Nasta au trimis documente conform carora nu mai pot sa ne furnizeze materiale si echipmente de protectie la preturile stabilite prin acord-cadru. Trebuie sa gasim alti furnizori.
Între timp, în toată ţara, depozitele farmaciilor sunt goale. Autorităţile spun că la începutul săptămânii viitoare, vor ajunge în ţara câteva milioane de măşti. Din Turcia, Austria şi Germania.