Creştere dramatică a numărului copiilor bolnavi de viroze, răceli sau otite. Spitalele abia fac faţă
Unităţile de primiri urgenţe de la mai multe spitale nu mai fac faţă valului uriaş de copii bolnavi. Vin cu viroze respiratorii şi digestive, răceli sau otite. Părinţii îşi pierd răbdarea, iar medicii sunt depăşiţi de situaţie.
De Redactia Observator la 15.10.2018, 21:24Unităţile de primiri urgenţe de la mai multe spitale nu mai fac faţă valului uriaş de copii bolnavi. Vin cu viroze respiratorii şi digestive, răceli sau otite. Părinţii îşi pierd răbdarea, iar medicii sunt depăşiţi de situaţie. Într-un mare spital din Bucureşti lucrau, în prima zi din această săptămână, la urgenţe, doar şase medici.
La Spitalul Grigore Alexandrescu, într-o zi normală, medicii preiau 300 de pacienţi. Însă, în miezul zilei, se prezentaseră deja aproape 500. Pe bănci nu mai e loc pentru toţi. Cei mici se simt rău şi pe măsură ce timpul trece părinţii lor îşi pierd răbdarea. Din când în când, un medic iese să-i liniştească.
"Sunt pacienţi care au intrat înainte! Trebuie să vii cu copilul leşinat ca să intre! Degeaba vă enervaţi, dar aşteptăm destul de mult! Vă înţeleg! Vreţi să mergeţi cu mine să vedeţi că este chiar plin?", se aude pe holul spitalului.
Medicii ridică din umeri. Spun că mai mult de atat nu pot face. În funcţie de caz, trec între 40 şi 90 de minute de aşteptare chinuitoare.
Într-un alt spital din Capitală, tot la unitatea de primiri urgenţe, este, de asemenea, foarte aglomerat, iar timpii de aşteptare variază, între 30 de minute şi două ore în funcţie de gravitatea fiecărui caz. Medicii vorbesc despre un val de cazuri de infecţii respiratorii şi digestive.
EVA CRISTESCU, medic de familie: Acum în toamnă au crescut un pic infecţiile de căi respiratorii superioare..ca număr şi ca frecvenţă. Este abundenţa asta de enteroviroze atât la copil, cât şi la adult, parcă sunt mai frecvente decât în anii trecuţi.
Specialiştii recomandă o alimentaţie echilibrată, bogată în proteine şi vitamine, pentru ca organismul să poată lupta împotriva afecţiunilor sezonului rece.