Criză de locuri la terapie intensivă pentru pacienţii cu coronavirus
În timp ce la mare oamenii uită şi cele mai elementare măsuri de precauţie şi pare că nu le pasă de cum se împrăştie virusul, situaţia din secţiile de terapie intensivă este critică. Bucureştiul nu mai are paturi pentru pacienţii cu Covid-19 în stare gravă, deci se caută locuri la alte spitale din ţară. Ministerul Sănătăţii promite că problema se rezolvă nu mai târziu de luni. Trei spitale din Bucureşti ar trebui să-şi deschidă porţile pentru bolnavii în stare gravă. Între timp însă, numărul cazurilor grave a ajuns la 351.
De Valentin Stan la 26.07.2020, 21:45- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- 65 de pacienţi au ajuns la ATI în ultima săptămână.
- În total, Bucureştiul are 78 de locuri la ATI pentru Covid.
Într-o singură săptămână, 65 de oameni bolnavi de COVID19 au ajuns la terapie intensivă. Numărul celor în stare gravă a crescut cu un sfert în doar şapte zile, iar sistemul medical se chinuie să facă faţă exploziei de infectări.
Pentru o femeie de 76 de ani, elicopterul din imagini a însemnat singura şansă la viaţă. Bolnava de COVID-19 a ajuns în stare gravă la Spitalul Universitar din Capitală, în speranţa că medicii o pot trata. Aici însă, rudele bătrânei nu au primit veştile pe care le aşteptau.
Silvia Nica, Spitalul Universitar Bucureşti: Nu a fost loc în terapie intensivă pentru ea. Pacientul acesta a rămas în UPU pe tot parcursul staţionării în Spitalul Universitar. Noi am sunat la spitalele COVID care au terapie intensivă, adică la Matei Balş, Victor Babeş, ROL-2 şi apoi la Centrul Naţional de la Ciolpani.
Dar niciun spital din Bucureşti nu a mai avut vreun pat ATI liber pentru femeia infectată. S-a găsit într-un final un loc disponibil la 200 de kilometri distanţă, în Craiova. Este primul pacient în stare gravă care nu a avut loc în secţiile de terapie intensivă din Bucureşti. Asta i-a făcut pe şefii din Ministerul Sănătăţii să caute de urgenţă soluţii.
Horaţiu Moldovan, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii: Suntem în curs de operaţionalizare cu 14 paturi la spitalul modular Elias, cu 14 paturi la spitalul judeţean Ilfov şi probabil cu încă 20 de paturi la Matei Balş. Le operaţionalizăm zilele acestea, până săptămâna viitoare.
Vor fi zile în care medicii nu vor putea decât să se roage să nu mai apară cazuri grave, pentru că singura soluţie pe care o vor avea la îndemână va fi să refuze internările.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Compartimentul COVID al sectiei de terapie intensiva a Institutului Marius Nasta este la capacitate maxima de doua saptamani, toate cele 6 paturi fiind ocupate. În acest moment si sectia de confirmati a institutului este la capacitate maxima. Practic, niciun pacient nu poate fi internat in acest moment in Institutul Marius Nasta.
Situatia nu pare însă că se va îmbunătăţi. Duminică, de exemplu, 36 noi pacienţi au ajuns la ATI, suficienţi cât să umple trei secţii din Bucureşti sau 5 din provincie. În total, Capitala are 78 de paturi ATI pentru bolnavii de COVID-19, toate ocupate, iar săptămâna viitoare, numărul lor ar trebui să ajungă la 126. Probleme sunt în toată ţara. La Timişoara, de exemplu, spitalul ridicat de Armată nu mai are locuri disponibile. Toate cele 56 de paturi pentru formele uşoare sunt ocupate.