Criză de medici pediatri în România. Spitalele au un deficit de 12.000 de specialiști
Criza forţei de muncă se simte din plin în sistemul sanitar, mai ales atunci când vine vorba despre medicii pediatri! Avem un deficit de 12 mii de specialişti, pentru că - la fiecare şase ore - un cadru medical decide să plece din ţară.
De Redactia Observator la 18.03.2019, 17:15Criza forţei de muncă se simte din plin în sistemul sanitar, mai ales atunci când vine vorba despre medicii pediatri! Avem un deficit de 12 mii de specialişti, pentru că - la fiecare şase ore - un cadru medical decide să plece din ţară. În acest timp, copiii care au neapărată nevoie de intervenţii chirurgicale sunt nevoiţi să aştepte cu lunile. Tot din cauza lipsei de medici, din cele şase centre în care se pot face operaţii, doar două mai funcţionează.
Anul 2016. Spitalul Grigore Alexandrescu inaugurează un centru special pentru intervenții chirurgicale pe cord. O investiţie de aproape 9 milioane de euro, din care 6 milioane s-au dus doar pe aparatura performantă. Dar astazi, saloanele sunt goale, iar sălile de operaţie la fel.
Singurul medic pe care il gasim pe secție este Andre Bârsan. S-a întors să salveze inimile copiilor din România, după 6 ani în care a operat în Italia, Franţa şi Anglia. Însă aici n-a mai găsit aproape pe nimeni.
Salariile s-au mărit, dar sunt încă departe de salariile care sunt afară! Foarte mulți pleacă din cauza sistemului - Andre Bârsan
Un sistem care condamnă la suferinţă inimile firave ale copiilor. Din cauza crizei acute de anstezisti si medici de terapie intensiva, micii pacienţi aşteaptă cu lunile o operaţie salvatoare. La fel i s-a întâmplat şi lui Edris, care s-a născut cu o malformaţie cardiacă. Două luni a durat până când medicul de la Grigore Alexandrescu a reuşit să aducă specialişti din Israel şi să formeze o echipă.
Medici din toată lumea, dar şi din Târgu Mureş sau din Cluj, vin periodic în Bucureşti să salveze copii în spitalele rămase fără specialişti. Iar chirurgia cardiaca nu este singura specializare fără medici. Andreea Pârvu este mama unui băieţel care a avut nevoie de un chirurg pediatru urolog. Pentru că nu l-a găsit, a înfiinţat un ONG prin care ajută şi alţi părinţi să găsească soluţii în străinătate. Totul, pe banii lor, pentru că statul nu decontează nimic.
România îşi pierde anual 2.500 de cadre medicale. Adică la fiecare şase ore, un medic pleacă să salveze vieţi în alte ţări.