Cum arată ambulanța prototip pentru transportul persoanelor contagioase
În plina pandemie de coronavirus, acum când izolarea bolnavilor este extrem de importantă, într-o fabrică de lângă Cluj se asamblează una dintre cele mai moderne ambulanţe de transport pentru pacienţii contagioşi.
De Redactia Observator la 16.03.2020, 10:57- Pacienții trebuie să fie infectați cu același virus.
- Ambulanța funcționează ca și o izoletă uriașă.
În plina pandemie de coronavirus, acum când izolarea bolnavilor este extrem de importantă, într-o fabrică de lângă Cluj se asamblează una dintre cele mai moderne ambulanţe de transport pentru pacienţii contagioşi.
Modelul este încă prototip, dar în condiţiile în care la nivel mondial cazurile de COVID-19 cresc alarmant de la o zi la alta, autospeciala ar putea fi soluţia de transport.
Autosanitara prototip construită la fabrica de ambulanțe de lângă Cluj este concepută în așa fel încât să facă față cu succes oricărei amenințări virale de la Ebola, tuberculoză, febra galbenă, gripă sau. coronavirus.
George Oşan, director tehnic fabrică ambulanţe: Noi am conceput ambulanță în 2015 pentru epidemia de Ebola, practic este o cameră de izolare, neavând nicio comunicare cu exteriorul. Practic tot aerul se filtrează și este reintrodus în încăperea asta care este prevăzută cu mult inox și cu suprafețe lavabile pentru dezinfecție.
Deși este în special destinată transportului, ambulanță poate fi folosită și la cazuri mai grave, deoarece este dotată cu un defibrilator, un ventilator mecanic, dar și un monitor pentru urmărirea semnelor vitale ale pacienților. Pe lângă asta, în interior se va creea un mediu perfect steril, precum în sălile de operații sau cele de terapie intensivă.
George Oşan, director tehnic fabrică ambulanţe: O să vedeți, aici putem și răci, recirculă, și în momentul în care apăsăm presiune negativă, practic tot aerul este filtrat și nu mai are contact cu aerul exterior, orice agent patogen din interiorul ambulanței nu mai ajunge în exterior și nici nu intră în interiorul ambulanței.
Acest tip de ambulanță funcționează exact că și o izoleta uriașă astfel că pot fi transportați simultan 4 pacienți pe targă sau 8 pe banchete. Este însă extrem de important că toți pacienții să fie infectați cu același virus.
Un avantaj uriaș este timpul scurt în care ambulanță redevine operațională de la un caz la altul. Dacă dezinfectarea actualelor izolete durează chiar și o ora și jumătate, la acest model sterilizarea habitaclului nu durează mai mult de 5 minute și se poate face chiar și cu pacient în interior.
George Oşan, director tehnic fabrică ambulanţe: În 30 secunde se distrug toți patogenii din aer și din suprafață, și în 5 minute are loc o decontaminare completă. este un sistem automat de pulverizare care se poate folosi din cabina șoferului neavând nevoie de acces în compartimentul pacientului unui au fost transportați posibili infectați.
Modelul nu a intrat încă în producția de serie, însă ar putea fi livrat în curând şi în țări africane, acolo unde epidemiile de boli extrem de contagioase sunt o adevărată problemă.