Cum își tratează vedetele durerile postnatale
Perioada postnatală este departe de a fi una uşoară. Greu cu sarcina, greu şi după, iar durerile lombare, de gât sau de umeri sunt printre cele mai des întâlnite probleme.
De Redactia Observator la 03.02.2020, 13:42Perioada postnatală este departe de a fi una uşoară. Greu cu sarcina, greu şi după, iar durerile lombare, de gât sau de umeri sunt printre cele mai des întâlnite probleme.
Statisticile spun că mai bine de jumătate dintre mame se confruntă cu ele. Iar kilogramele în exces, care apar oricum, le pot agrava.
Sunt acele dureri care apar, în timpul sarcinii, din cauza coloanei vertebrale suprasolicitate şi care, deoseori, nu dispar nici după naştere, pentru că bebeluşul are nevoie de grijă şi de atenţie permanente.
Pe scurt, sfatul ar fi să începeţi să faceţi mişcare, dar să ajungeţi şi la medic, în cazul în care aceste dureri persistă. Vedetele noastre care au trecut prin asta ne-au povestit cum reuşesc ele să le trateze.
Deea Maxer: Simt o vibraţie, dar nu este deloc neplăcută şi mi place pentru că simt o relaxare musculară deja, asta înseamnă că acţionează foarte bine la nivelul spatelui.
Pe Deea Maxer am găsit-o la o clinică de recuperare. Face tratamente să scape de durerile de spate şi de contracturile musculare pentru că viaţa cu doi copii îşi spune cuvântul.
Mai ales când amândoi sunt mici, iar ultima naştere a fost în urmă cu doar trei luni. Acum, vedeta a apelat la o procedură non invazivă care o ajută să îşi recapete starea de bine.
Deea Maxer: În timpul sarcinii m-am ales cu nişte dureri de spate cumplite, dar asta este normal, pentru că centrul de greutate se modifică, kilogramele îşi spun cuvântul, durerile sunt absolut normale, după naştere absolut normal ar fi să avem grijă de noi.
Şi să fie extrem de atente la mişcările pe care le fac. Studiile arată că până la 80 la sută dintre viitoarele şi proaspetele mame se confruntă cu dureri lombare, de gât ori de umeri. Ridicarea repetată a copilului din cărucior sau din pătuţ, dar şi o postură greşită de alăptare sunt cele care declanşează, de regulă, aceste probleme.
Andreea Calota, asistent medical: Înainte de sarcină sau pe timpul sarcinii ar trebui să ne pregătim pentru ceea ce urmează. O să lucrăm pe zonele de interes, urmărind să eliminăm celulita, retenţia de apă, să reducem practic tot ce înseamnă durere şi să îi redăm forma pe care şi o doreşte.
Deea Maxer: În paralel m-am apucat de aerobic, deocamdată merg de 2 ori pe săptămână şi fac exerciţii cardio pentru slăbire, pentru subţiere.
Mamele trebuie însă să îşi dozeze efortul, căci, după naştere, muşchii sunt încă vulnerabili, iar antrenamentele trebuie începute treptat. Mai ales că nici preţurile nu sunt tocmai mici. 12 şedinţe de câte 40 de minute de terapie pot costa până la 2 mii de lei.
Tot cu probleme de spate a ajuns şi Adelina Pestriţu în cabinetul specialiştilor. Acum urmează un tratament de 14 zile de elongaţii. Adică de relaxare a muşchilor din zona coloanei.
Adelina Pestriţu: Zeny s-a mărit, eu am rămas aceeaşi, ea nu acceptă aşa alte metode de adormire, trebuie să o plimb prin toată casa şi asta mă face să vin des la clinică. M-am gândit o să fiu supusă unor tratamente dureroase, că dacă ne gândim că sunt aplicate pe coloană automat frica noastră e că aoleu, merg la doctor, sigur o să fie ceva dureros, vin de drag pentru că mă masează cu nişte magneţi foarte calzi, cu o cremă foarte frumos mirositoare, ceea ce mă face să mă simt ca la o clinică de înfrumuseţare.
Violeta Manciu, fizioterapeut: Adelina are o discopatie vertebrală, o degenerare a discului vertebral, nu este ceva foarte grav, dar cu cât întârziem este mai grav pentru că se poate anunţa o hernie de disc.
Dar Adelina merge chiar mai departe de atât şi îmbină terapia cu şedinţele de masaj şi de fizioterapie.
Violeta Manciu, fizioterapeut: Această procedură se face doar în baza recomdării unui medic specialist, in baza unui RMN.
Reporter: Cum putem preveni durerile?
Violeta Manciu, fizioterapeut: Stilul de viaţă sănătos, în ziua de azi sedentarisamul e în floare, oamenii prefera să stea în tv, în pat, la calculator, ar trebui să punem cel mai mare preţ pe mişcare. Trebuie să lucrăm foarte bine musculatura, lucrând musculatura avem tonifiere, consolidăm coloana.
Adelina Pestriţu: Într-un punct al vieţii noastre, cu siguranţă, trebuie sa jungem în cabinetul specialistului, cu cât mai deveme cu atât mai bine. Uite, ajungem să venim de drag şi cu zâmbetul pe buze în loc să venim cu frică şi cu senzaţia aia de teamă: oare ce mi se întâmplă.
Durerile lombare pot apărea chiar şi la un an sau doi de la naştere. De aceea, de multe ori, tratamentele împotriva lor trebuie începute chiar din timpul sarcinii. Preventiv