Cum se duce lupta cu coronavirusul într-o comună din Galați
În localitatea Vârlezi din Galaţi, sătenii luptă ca la carte cu coronavirusul. I-am vizitat şi noi ca să vedem ce ştiu despre criza care a adus România în starea de urgenţă.
De Redactia Observator la 15.03.2020, 01:03- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
- Localnicii au și comitet de urgență.
- Oamenii urmează regulile de prevenție.
În localitatea Vârlezi din Galaţi, sătenii luptă ca la carte cu coronavirusul. I-am vizitat şi noi ca să vedem ce ştiu despre criza care a adus România în starea de urgenţă.
Temutul coronavirus nu a ajuns până la Vârlezi, o localitate aflată la 50 de kilometri de Galați. Cu toate acestea, primarul a decis că se impun măsuri.
Patriche Ștefan, primar: Tocmai astăzi am convocat comitetul local pentru situații de urgență cu privire la combaterea Covid-19, în această ședință am luat măsuri de prevenire a acestui virus, prin informarea populației privind combaterea și prevenirea.
Din celula de criză nu putea lipsi personalul medical din sat care a făcut instructajul localnicilor.
Lucica Harip, asistentă medicală: Pacientii sunt educați în privința acestei boli, cu măsurile care trebuiesc luate contra coronavirusului, sunt înțelegători și respectă ce li se spune, ei nu sunt prea panicați."
Localnicii ştiu cât de periculos este virusul, dar urmează întocmai regulile care îi feresc de îmbolnăvire. Iar soţiile au grijă ca bărbaţii să nu cumva încalce normele de protecţie.
”Ne spălăm pe mâini cu săpun, după ce mă spăl cu săpun mă dau cu oleacă de clor, dacă nu am clor, am spirt, mă dau cu oleacă de spirt. Mă protejez”, spune o localnică.
Sătenii nu mai seamănă cu cei de pe vremea lui Moromete. Tehnologia a înlocuit ziarul din care se aflau noutăţile. Iar gândul le e doar la copiii plecaţi în străinătate, expuşi virusului.
Bătrânii satului nu sunt speriaţi de pandemie. Au trăit momente mai grele.
”Am apucat prima boală, cum să spun, atunci era sărăcia, aveam 7 ani, în '47, atunci a fost mare dezastru", spune un localnic vârstnic.
Oamenii au înţeles totuşi că cea mai importantă regulă este să stea cât mai mult acasă.