Dantura și lipsa vitaminei D. Sfatul specialiştilor pentru un zâmbet fără griji
Vitamina D este singura de care putem face rost şi prin expunerea la soare. Dar iarna e mai greu să o obţinem, aşa că trebuie să avem mare grijă la alimentaţie.
De Redactia Observator la 24.01.2020, 14:05Vitamina D este singura de care putem face rost şi prin expunerea la soare. Dar iarna e mai greu să o obţinem, aşa că trebuie să avem mare grijă la alimentaţie.
Să fie echilibrată şi bogată în proteine. Lipsa de vitamina D poate slăbi organismul,sar şi dinţii.
Căci da, acest hormon este reponsabil şi de un zâmbet sănătos. Raluca Bădică, reporter Observator, i-a întrebat pe specialişti ce avem de făcut ca să zâmbim fără griji.
Dr. Cristian Irimia, medic stomatolog: Vitamina D actioneaza si la nivelul maxilarului mandibulei. Un deficit de vitamina D poate conduce la aparitia unor probleme inclusiv la nivelul oaselor in care stau dintii.
Căci dantura noastră iubeşte vitamina D. Iar lipsa vitaminei creşte riscul de infecţii, de carii şi poate duce chiar la căderea dinţilor. Dar problemele se pot extinde şi la gingii. În astfel de momente, implanturile dentare nu sunt tocmai recomandate.
Dr. Cristian Irimia, medic stomatolog: Deoarece vitamina d controleaza alaturi de alti factori un nivel normal al calciului si al fosfatului in organism, este firesc ca un deficit de vitamina D in anumite situatii sa influenteze negativ perioada de ostointegrare a implantului in os. Nu inseamna ca acest implant o sa fie respins, inseamna ca se va integra pe o perioada mai lunga de timp in organism.
În cazul celor mici, deficitul de vitamina D conduce la întârzierea apariţiei dinţilor sau la o dantură fragilă. Problemele merg chiar mai departe, indiferent de vârstă. Lipsa ei determină oboseala, slăbiciunea muşchilor şi chiar depresia. Deficitul de vitamina D înseamnă, de fapt, un nivel crescut al colesterolului, spun medicii.
Dr. Manuela Ravescu, medic dermatolog: Vitamina D nu este o simpla vitamina. Ea, la ora actuală, este considerată un hormon. Principalele surse de vitamina D sunt în hrană, produsele de origine animală, respectiv peste gras, galbenus de ou, ficat. Cealaltă sursa extrem de importantă este sinteza vitaminei D din piele.
Adică în urma expunerii la soare. Este, dealtfel, singura vitamina obţinută astfel. 10 minute, de 5 ori pe săptămână ne asigură nivelul optim din acest hormon.
În schimb, zilele lungi, de iarnă şi o alimentaţie haotică sunt cea mai simplă cale de a ajunge la un deficit.
Dr. Manuela Ravescu, medic dermatolog: Dacă nu avem soare, ne hrănim sănătos, ceea ce oricum e foarte important și putem sa luam suplimente alimentare cu vitamina D, dar tineţi cont ca pt un adult doza suficienta este de 600 de unități pe zi. Pentru copiii pana în 12 luni o mie unitităţi pe zi și pentru persoane, femei în pre-menopauza și menopauză este de 800 unităţi pe zi.
Dozele se iau însă doar la recomandarea medicului. Prea multe suplimente au efecte toxice asupra organismului căci pot forma pietre la rinichi sau pot duce la exces de calciu.
Dr. Manuela Ravescu, medic dermatolog: De aport suplimentar de vitamine nu au nevoie decat persoanele care au boli cronice sau care au un regimin alimentar foarte restrictiv, persoane subnutrite sau malnutrite.
Tot pe fondul lipsei de vitamina D, pe timpul iernii, se pot înmulţi şi cazurile de viroze, din cauza sistemului imunitar slăbit. Vitamina D are rolul de a creşte nivelul de serotonină din organism, adică hormonul care ne induce starea de bine.