De ce apar cariile. Cum se face corect periajul dinţilor
Pe dinţii copiilor, cariile apar foarte repede, mai ales pe cei de lapte. Şi există şi o explicaţie: structura lor este mai sensibilă decât cea a dinţilor permanenţi. Evident, zahărul este principalul aliment care favorizează apariţia cariilor.
De Redactia Observator la 19.08.2019, 13:43- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Pe dinţii copiilor, cariile apar foarte repede, mai ales pe cei de lapte. Şi există şi o explicaţie: structura lor este mai sensibilă decât cea a dinţilor permanenţi. Evident, zahărul este principalul aliment care favorizează apariţia cariilor.
Cu copiii, diminutivele sunt mereu binevenite. Dar să nu diminuăm gravitatea problemei. În general, cariile apar atunci când nu prea folosim periuţa.
Mai exact, atunci când alimentele care conţin carbohidraţi, adică zaharuri şi amidon, sunt lăsate în contact cu dinţii pe perioade mai lungi. Combinaţia de bacterii, resturi de alimente, acizi şi salivă formează o substanţă numită placă dentară care apoi favoritează apariţia cariilor.
Mihaela Dan: Încă de la erupţia primului dinte temporar, părinţii ar trebui să cureţe dinţişorii copilului cu un degetar, fără pastă de dinţi. O altă greşeală pe care o fac unii părinţi este aceea că dau copilului, mai ales pe timpul nopţii, lichide îndulcite: ceaiuri, sucuri îndulcite cu zahăr sau miere sau chiar laptele poate fi dăunător dacă stagnează pe timpul nopţii în guriţa copiluluiu, acesta devine o sursă de hrană pentru bacterii care se vor înmulţi şi vor apărea aşa numitele carii de biberon.
Dar cariile de biberon pot afecta inclusiv dinţii permamenţi.
Cristian Irimia: Se transformă în carii rampante, la maxilar şi la mandibulă, cu pierderea tuturor dinţilor, astfel încât sunt mulţi copii care la 6 ani, în ciuda faptului că ar trebui să aibă dinţii de lapte încă în gură, nu mai au nimic.
Cel mai important şi uşor este să îi obişnuim pe cei mici să se spele corect pe dinţi. Mai ales după ce mănâncă dulciuri!
Se întâmplă totuşi ca periajul să fie corect, şi totuşi măselele nu se curăţă bine, din cauza şanţurilor adânci. În acest caz este recomandată sigilarea dinţilor. Oricum, sperăm că ştiţi că nu numai copiii au astfel de probleme.
Cristian Irimia: O igienă completă implică un periaj, folosirea aţei dentare, apă de gură şi duşul bucal măcar o dată pe săptămână.