De ce revine Covid. Septembrie 2023 aduce o creştere alarmantă a numărului de cazuri
Numărul cazurilor de COVID-19 crește din nou la nivel mondial. Cel puţin, asta este ceea ce arată cel mai recent raport întocmit de Organizația Mondială a Sănătății. România nu face excepție, motiv pentru care în unele spitale au fost din nou introduse restricțiile de vizitare.
De Redactia Observator la 22.09.2023, 15:35Peste 11.000 de noi infectări s-au înregistrat săptămâna trecută, în intervalul 11-17 septembrie, arată bilanțul anunțat marți, 19 septembrie, de Ministerul Sănătății, cu 4.055 mai multe decât la precedenta raportare.
“În ultima perioadă observăm o creştere relativ alarmantă de cazuri de pacienţi care prezintă simptomatologie şi sunt diagnosticaţi cu boala COVID-19, respectiv, cu virusul SARS-CoV2. Acest fenomen poate fi explicat prin aşa zisul fenomen de relaxare faţă de ceea ce reprezintă protecţia împotriva acestui virus, care implică în primul rând distanţarea fizică. Alte explicaţii poate explicată de perioada concediilor şi de numărul mic al persoanelor care se testează”, a declarat doctorul Florin Roşu, potrivit Agerpres, citaţi de cei de la Financial Intelligence.
Potrivit specialiştilor, cea mai eficientă metodă de prevenţie este în continuare purtarea măştii. Totodată, medicii recomandă testarea rapidă antigen SARS-CoV2, încă de la primele semne de boală, evitarea spaţiilor aglomerate, evitarea contactului cu persoane bolnave, igiena mâinilor, izolarea persoanelor cu simptomatologie respiratorie până la aflarea unui diagnostic cert şi vaccinarea, pentru a se evita formele severe de boală.
OMS cere Chinei acces complet la informaţii pentru a determina originea Covid-19
- OMS cere Chinei acces complet la informaţii pentru a determina originea Covid-19. "Suntem pregătiţi să trimitem...
- Prinţesa Norvegiei a renunţat la tron în numele iubirii. S-a logodit cu un şaman care susţine că un medalion...
- Pisicile din Cipru vor primi medicamente Covid rămase în depozite. 300.000 de feline de pe insulă ar fi murit...
- Producţia de bere din UE şi-a revenit la nivelul de dinaintea Covid-19. Germania rămâne, în continuare, în...
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, cere ajutorul Chinei pentru a stabili care este, de fapt, originea virusului SARS-CoV-2.
Nicio echipă nu a putut să se întoarcă în China, iar reprezentanţi ai OMS au cerut în numeroase rânduri date suplimentare.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunţat în mai multe rânduri că OMS nu intenţionează să abandoneze căutările şi a îndemnat în mai multe rânduri Beijingul "să dea dovadă de transparenţă în împărtăşirea datelor, să efectueze anchetele necesare şi să să împărtăşească rezultatele".
Originea Covid-19, din laborator sau de la un animal infectat
Două teorii se înfruntă cu privire la originea bolii - o scăpare dintr-un laborator în care aceste virusuri erau studiate sau un animal care a infectat persoane care frecventau o piaţă locală.
O echipă de specialişti - sub egida OMS şi însoţită de colegi chinezi - a anchetat în China la începutul lui 2021.
Într-un raport comun, ei au privilegiat ipoteza transmiterii la om a virusului puternic contagios de către un animal, care a jucat rolul de intermediar între liliac şi om, poate într-o piaţă în oraşul chinez.
Directorul OMS a declarat, după aceea, că "toate ipoteze rămân pe masă".