Antena Meniu Search
x

OMS cere Chinei acces complet la informaţii pentru a determina originea Covid-19. "Suntem pregătiţi să trimitem o echipă"

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, cere ajutorul Chinei pentru a stabili care este, de fapt, originea virusului SARS-CoV-2, relatează news.ro.

de Redactia Observator

la 18.09.2023, 15:41

Directorul OMS cere Chinei acces nerestricţionat la informaţii pentru a determina originea Covid-19.
Directorul OMS cere Chinei acces nerestricţionat la informaţii pentru a determina originea Covid-19. - Profimedia

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus se declară pregătit să trimită în China o nouă misiune de experţi care să descopere originea covid-19 şi cere, într-un interviu acordat Financial Times (FT), un "acces total", în contextul în care comunitatea internaţională nu a reuşit deocamdată să stabilească cu certitudine originea virusului SARS-CoV-2, relatează AFP.

OMS cere Chinei acces total la informaţii

"Exercităm presiuni asupra Chinei să ofere un acces total şi cerem ţărilor să ridice această problemă în cadrul reuniunilor bilaterale (prin care să îndemne Beijingul) să coopereze", declară Tedros Adhanom Ghebreyesus publicaţiei britanice.

El anunţă că OMS a cerut deja Chinei "în scris" "să ne furnizeze informaţii şi suntem pregătiţi să trimitem o echipă dacă ea ne permite acest lucru".

Pe acelaşi subiect

Comunitatea internaţională nu a reuşit, pentru moment, să stabilească cu certitudine originea covid-19.

Primele cazuri au fost depistate în China, la sfârşitul lui 2019, la Wuhan.

Originea Covid-19, din laborator sau de la un animal infectat

Două teorii se înfruntă cu privire la originea bolii - o scăpare dintr-un laborator în care aceste virusuri erau studiate sau un animal care a infectat persoane care frecventau o piaţă locală.

O echipă de specialişti - sub egida OMS şi însoţită de colegi chinezi - a anchetat în China la începutul lui 2021.

Într-un raport comun, ei au privilegiat ipoteza transmiterii la om a virusului puternic contagios de către un animal, care a jucat rolul de intermediar între liliac şi om, poate într-o piaţă în oraşul chinez.

Directorul OMS a declarat, după aceea, că "toate ipoteze rămân pe masă".

Beijingul este rugat să dea dovadă de transparenţă totală

Nicio echipă nu a putut să se întoarcă în China, iar reprezentanţi ai OMS au cerut în numeroase rânduri date suplimentare.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunţat în mai multe rânduri că OMS nu intenţionează să abandoneze căutările şi a îndemnat în mai multe rânduri Beijingul "să dea dovadă de transparenţă în împărtăşirea datelor, să efectueze anchetele necesare şi să să împărtăşească rezultatele".

OMS a ridicat, în martie, nivelul maxim al alertei de pandemie.

Cu ajutorul vaccinurilor, al imunităţii dobândite în urma unei contaminări şi unor tratamente mai bune, virusul este mai bine controlat în prezent, în pofida faptului că, odată cu venirea toamnei, infecţiile se află din nou în creştere în emisfera nordică şi au apărut noi variante.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » OMS cere Chinei acces complet la informaţii pentru a determina originea Covid-19. "Suntem pregătiţi să trimitem o echipă"