Diversificarea alimentației la bebeluşi. Mituri demontate
Diversificarea este unul dintre cuvintele foarte des auzite în preajma mamelor cu copii mici. Şi poate cel mai important pas atunci când vine vorba de alimentaţia corectă a bebeluşilor.
De Redactia Observator la 12.06.2020, 14:16- Interzis este şi laptele de vacă în alimentaţia copilului sub an.
- Cele mai indicate alimentele sunt piureurile din fructe şi legume.
Diversificarea este acea perioadă în care, în meniul zilnic, sunt introduse alimente cu arome şi texturi necunoscute copiilor. Sunt foarte multe reguli şi, evident au apărut şi multe mituri legate de acest lucru.
Până când împlineşte vârsta de şase luni, laptele matern sau laptele-formulă îi pot furniza bebeluşului nutrienţii necesari pentru dezvoltarea armonioasă. Ulterior, mamele trebuie să înceapă să introducă alimente semi solide în meniul zilnic al copiilor.
Irina Antonescu, pediatru: Eu încep diversificarea când sugarul este suficient de dezvoltat neuro-psihic ca să poată să participe, să îşi ţină capul, să stea în şezut şi să prezinte interes pentru diferite alimente. În general se recomandă să nu fie mai devreme de 17 şi nu mai târziu de 24 de săptămâni. Un praf de sare în alimentaţia copilului sub un an nu are ce să caute sarea, rinichiul copilului este imatur, sarea atrage apa şi creşte tensiunea. Adultul simte când îi creşte tesniunea, copilul nu.
Interzis este şi laptele de vacă în alimentaţia copilului sub an. Dar haideţi să mai vedem câteva aşa zise mituri care au trecut sau nu testul timpului în rândul tinerelor mămici.
Irina Antonescu, pediatru: Masa la oră fixă, cantitate fixă de mâncare. Îi dăm copilului în jurul anumitei ore, dar nu îl trezim din somn ca s-a făcut ora unu, trebuie să îţi dau mâncarea de prânz. Un alt mit pe care trebuie să îl spulberăm este frica de gluten, excluderea glutenului este greşită, nu dăm sub patru luni, dar până în şapte luni trebuie introdus glutenul. Prefer fructul şi nu sucul de fructe. Este o bombă dpdv al glucidelor şi nu conferă senzaţia de saţietate. Un alt mit care trebuie spulberat este ceaiul. Ceaiurle pot conţine şi aumite substanţe care sunt periculoase, toţi cân dam fost mici am but ceai de fenicul, dar conţine o substanţe.
Există două tipuri de diversificare. Cea clasică şi auto-diversificarea. În cel de-al doilea caz, bebeluşilor li se permite să aleagă singuri ce fructe şi legume vor să consume.
Feli Donose: Cred că ar trebui să fii atent în general la copil, să îl înveţi încă din primele zile de când a venit pe lume, şi cred că pe parcurs, până la diversificare deja ai o idee ce se va întâmpla. La mine foarte importantă a fost hidratarea, a avut momente când nu a vrut să bea nici apă, dar vorba ai românească, pofta vine mâncând.
Paula Chirila: Eu le-am incercat pe amandoua. Si diversificarea clasica si autodiversificarea, dar sub supraveghere stricta.
Atenţie mare şi la reacţia celui mic.
Irina Antonescu, pediatru: Când într-adevăr copiul nu tolerează un aliment, copilul varsă, face diaree, are crampe abdominale, poate apărea pe el o erupţie pe tot corpul
Paula Chirila: Bebelusul nu vin cu instructiuni de folosire, o iei treptat si niciun bebelus nu seamana cu celalalt.
La vârsta de şase luni, cele mai indicate alimentele sunt piureurile din fructe şi legume, fără niciun condiment.
Carnea de pui, de curcan şi de vită pot fi intrduse în alimentaţie după vârsta de 5 luni în cantităţi moderate, iar oul trebuie să facă parte din meniul copiilor cu vârste între 4 şi şapte luni. Asocierile alimentare şi cantitatea trebuie alese corect în funcţie de recomandările medicului pediatru.