Depresia post-concediu. Care sunt simptomele şi cum se poate preveni
Aproape 30% dintre persoanele care își termină vacanța și revin în câmpul muncii resimt depresia post-concediu, arată studiile specialiştilor. Ea se manifestă în primele în primele zile după vacanță și poate da stări precum anxietate, iritabilitate, oboseală, tulburări de apetit și somn.
De Redactia Observator la 29.07.2024, 18:52Studiile arată că cei mai predispuşi la depresia post-concediu sunt angajaţii cu vârste între 25 și 40 de ani. În general, afecţiunea mintală trece în prima săptămână, dar în anumite cazuri este nevoie și de ajutorul specialiștilor.
Trucuri pentru prevenirea depresiei
Planificarea unei vacanţe noi chiar din timpul concediului poate fi un truc util pentru a reduce şansa de apariţie a depresiei. Mai mult, ar trebui să existe două-trei zile petrecute acasă înainte de reîntoarcerea la muncă, menite să ajute la procesul de acomodare. Realizarea unor albume cu fotografii sau a unor cutii cu amintiri din vacanţă mai pot contribui la prevenţia depresiei. "Ne întoarcem odihniţi, dar obosim în prima săptămână. Recomandarea este şi studiile arată că la cel puţin două-trei luni trebuie să avem măcar trei-patru zile, dacă nu o săptămână de vacanţă pentru sănătatea noastră mentală şi fizică", a declarat Raluca Modoranu, psihiatru la Insitutul Socola Iași.
Ea a mai menţionat: "Dacă reușim să ne organizăm cum trebuie activitățile după ce venim dintr-un concediu de odihnă, nu vom resimți atât de tare această trecere dintr-o stare de relaxare, într-o activitate continuă". Cu toate că există mai multe metode de prevenţie a depresiei post-concediu, unele persoane afectate mai pot fi tratate doar prin intervenţia şi cu ajutorul specialiştilor.