Depresia a afectat numeroşi români în perioada izolării
Izolarea de familie şi prieteni, pierderea locului de muncă sau teama de boală i-au afectat pe mulţi români. Unii au reuşit să depăşească aceste episoade de anxietate singuri. Alţii au avut nevoie de ajutorul specialiştilor. Printre ei, mulţi copii şi adolescenţi.
De Ema Schweninger la 08.06.2020, 00:37- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Sute de români au apelat la specialişti în perioada izolării.
- Care au fost cauzele depresiei în izolare.
Tânără afectată de depresie: Eram fericită că nu m-am îmbolnăvit de COVID dar, în acelaşi timp, mi-am dat seama că m-am îmbolnăvit de depresie cu care îmi va fi greu să trăiesc în următoarea perioadă.
Tânăra de 26 de ani este organizator de evenimente şi şi-a văzut afacerea prăbuşindu-se peste noapte.
Tânără afectată de depresie: A trebuit să renunţ la contracte, a trebuit să dau banii înapoi şi, din punct de vedere financiar, a fost groaznic.
Peste toate nu şi-a mai putut întâlni prietenii. S a treyit singură în casă fără să ştie pentru cât timp.
Tânără afectată de depresie: Nu m-am simţit niciodată atât de singură. A fost ca un calvar şi simţeam că nu se mai termină. Efectiv, aveam momente în care stăteam între patru pereţi şi mă gândeam la câte planuri mi-au fost distruse.
Keren Rosner, psiholog: În perioada de izolare, au fost foarte multe persoane care au avut timp să se oprească să se gândească la sine şi au rămas uneori blocaţi în lipsa de perspectivă. Faptul că era o perioadă care nu avea o finalitate a generat această nelinişte şi implicit această nelinişte s-a amplificat, poate şi alte probleme au dus la stări de anxietate, atacuri de panică, depresie.
Anxietatea a fost contagioasă în lunile de izolare. Aceleaşi întrebări i-au bântuit pe mulţi: Oare mă voi îmbolnăvi? Cum voi suporta această perioadă singur? Ce se va întâmpla dacă voi îmi voi pierde serviciul?
Eduard Motoeşcu, medic primar psihiatru Spitalul Obregia: Este un rezervor care alimentează multă anxietate dar şi multe scenarii cataclismice că o să vină apocalipsa, este doar începutul, că o să vină un val uriaş de viroze care o să ucidă toată planeta.
Anxietatea a dus şi la depresii. Afectate au fost în special persoanele care sufereau deja de această boală. Simptomele lor s-au accentat din cauza izolării şi s-au intensificat sentimentele de deznădejde și neajutorare.
Keren Rosner, psiholog: Dacă aceste episoade se repetă foarte des iar intensitatea lor este peste o limită de suportabilitate şi înţelegem că viaţa noastră este invalidată de ce trăim cea mai bună soluţie e să apelăm la un specialist. Un prieten nu va şti să meargă la punctul generator.
Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia are un help line gratuit deschis zilnic unde pot suna oamenii care au astfel de probleme. Până acum, sute de persoane au apelat la ajutorul specialiştilor în timpul pandemiei. Inclusiv copiii şi adolescenţii au avut de suferit din cauza izolării.