După anunţul americanilor de la Moderna, specialiştii avansează o dată când viaţa noastră ar putea reveni la normal
Cursa mondială pentru un vaccin anti-Covid continuă în ritm accelerat! Moderna, un gigant farma american, a anunţat astăzi că vaccinul dezvoltat are o eficacitate de 95%. După Pfizer, este a doua companie care intră în linie dreaptă cu autorizarea unui ser.
De Francesca Simionescu la 16.11.2020, 22:27- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Americanii de la Moderna anunţă că vaccinul lor împotriva Covid-19 are o eficienţă de 94,5%
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Odată distribuite vaccinurile şi imunizaţi oamenii, epidemiologii cred că viaţa noastră va reintra pe făgaşul normal peste exact un an.
Testele companiei Moderna au fost făcute pe 30.000 de voluntari. Jumătate au fost vaccinaţi experimental cu două doze, la o diferenţă de patru săptămâni. Cealaltă jumătate a fost injectată cu o substanţă placebo. Analiza prezentată se bazează pe primii 95 care au dezvoltat simptome de coronavirus. Doar 5 primiseră vaccinul iar restul de 90 nu fuseseră imunizaţi. Asta înseamnă o eficacitate de aproape 95%.
Dr. Stephen Hoge: "Este o veste extraordinară să ştim că vaccinul va fi eficient, dar trebuie să finalizăm procesul de acreditare, care implică finalizarea studiului, obţinerea de mai multe date, inclusiv date despre siguranţă".
Au fost înregistrate şi efecte adverse uşoare, precum dureri de cap, musculare sau oboseală, dar specialiştii spun că e vorba despre un răspuns perfect normal al sistemului imunitar. Spre deosebire de vaccinul Pfizer, acesta nu trebuie depozitat la temperaturi extrem de mici, ci doar la minus 20 de grade iar valabilitatea este mult mai mare, de şase luni. Un lucru este sigur, indiferent care va fi primul autorizat, vaccinul nu va putea fi achizitionat direct de către populaţie.
Alina Culcea, preşedinte ARPIM: "Un astfel de vaccin va avea nevoie, în primul rând, de o recomandare medicală. Deci, oricare dintre noi nu va putea pur şi simplu să meargă în farmacie să şi-l cumpere pentru a fi administrat, acasă, în frigider cum spuneţi".
Octavian Jurma: "Noi, ca populaţie generală, nu vom avea acces la vaccin înainte de primavară - aprilie, mai".
Pentru prima dată, specialiştii avansează o dată concretă când viaţa noastră ar putea reveni la normal.
Anthony Fauci: "Ne putem întoarce la viaţa noastră relativ normală în al doilea sau al treilea trimestru al anului".
Puţin mai pesimist este fondatorul BioNTech, compania care lucrează cu Pfizer. Acesta spune că în prima jumătate a anului vom vedea primele efecte pozitive ale vaccinului, iar sărbătorile de Crăciun de anul viitor vor fi aşa cum le cunoşteam înainte de pandemie.
Prof. Ugur Sahin, BioNTech: "Impactul noului vaccin anti-Covid se va vedea în vară, iar viaţa noastră ar putea reveni la normal iarna viitoare."
Alexandru Rafila: "În aprilie, mai probabil că o să reuşim să vaccinăm personalul medical şi o să începem să vaccinăm persoane din categoriile la risc. Practic, o reîntoarcere cât de cât spre normal o să fie undeva la jumătatea anului viitor".
Pentru ca un vaccin să îşi producă efectele şi să stopeze cu adevărat transmiterea comunitară a unei boli, este nevoie ca cel puţin 70% din populaţie să fie imunizată.