"Parcă cineva îmi băga cuţite în burtă". Mărturia unei paciente bolnave de endometrioză
În România, există aproape o jumătate de milion de femei care suferă de endometrioză, iar multe dintre ele îşi pun singure diagnosticul, pentru că informaţiile nu prea există, iar centrele de tratament sunt prea puţine.
De Francesca Simionescu la 28.03.2019, 12:59În România, există aproape o jumătate de milion de femei care suferă de endometrioză, iar multe dintre ele îşi pun singure diagnosticul, pentru că informaţiile nu prea există, iar centrele de tratament sunt prea puţine. Boala este o afecţiune ginecologică gravă, care poate cauza infertilitatea, dacă nu este depistată la timp.
Multe dintre femeile care suferă de această afecţiune ginecologică o numesc şi cancerul care nu omoară. Crampele sunt principalele simptome. Ecografia abdominală este primul pas spre un diagnostic corect.
ALINA EFTIMIE, pacientă: Endometrioza, ca boală în sine, am descoperit-o când m-am dus la doctor să întreb de ce nu rămân gravidă. Durerile erau crunte, ca nişte gheare care mă strângeau, parcă cineva îmi băga cuţite în burtă.
Alina Iftimie nu se confrunta cu ele de ieri, de azi, ci de prin 2000 încoace. Da, ani în şir a trăit cu o boală ginecologică pe care nici măcar nu ştia că o are. Nici ea, şi nici medicii, pentru că afecţiunea este perfidă. Doar o monitorizare îndelungată poate duce la un diagnostic corect.
"În medie, durează cam 7 ani până când pacientul este diagnosticat corect cu endometrioză. Nu se vede, decât de la o anumită dimensiune în sus se văd celulele. Sunt foarte mulţi doctori care nu te cred, spun că durerea este normală. Din fericire, eu am dat de o doctoriţă care mi-a descoperit boala, m-a crezut. Ea mă avea sub observaţie de ani de zile", povesteşte Alina.
Ea a avut şansa să şi-o schimbe. Deşi se afla în ultimul stadiu al bolii, de câteva luni a înlocuit-o cu zâmbete. Şi cu speranţa că în viitor va putea să îşi îndeplinească visul: să aibă un copil.
"Anul trecut, în decembrie, m-am operat. Pentru mine este magic, să te trezeşti să zici: azi nu mă doare nimic!", dezvăluie Alina.
Statisticile arată că una dintre 10 femei suferă de endometrioză, iar în România peste 500 de mii de femei au fost diagnosticate cu această boală ginecologică, ce este cel mai grav: endometrioza cauzează 50 la sută din problemele de infertilitate.
ION IONUŢ, medic chirurg ginecolog: Dacă nu este diagnosticată la timp, poate să ducă la infertilitate severă. Se dezvoltă insule de ţesut care arată ca endometrul normal, dar care se dezvoltă acolo unde nu este cazul. Principalele simptome pentru care pacientele merg la medic sunt durerile, durerile ciclice, care pot fi legate de menstruaţie, dar nu obligatoriu, durerile care sunt suficient de intense ca să împiedice activitatea zilnică şi sau durerile la sau după activitatea sexuală.
Netratată la timp, boala poate ajunge să afecteze şi creierul. În general, afecţiunea îşi alege victimele din rândul femeilor tinere.
În România, puţini sunt medicii instruiţi în cazuri avansate de endometrioză. Iar centrele de tratament sunt încă şi mai puţine. Curioşi să vorbim cu specialişti, am trecut pragul unei astfel de clinici, recent deschise în Capitală.
FLORINELA ADINA CÎRSTINA, manager de spital: Un medic poate pune diagnosticul sau ridica suspiciunea, însă este nevoie de toţi specialiştii implicaţi şi e bine să îi avem pe toţi sub acelaşi acoperiş. Ni se adresează paciente din toate colţurile ţării, chiar dacă nu e ceva ce se ştie demult, vedem un număr tot mai mare de cazuri extrem de complexe.
O ecografie abdominală este primul pas în stabilirea unui diagnostic corect.