Endometrioza, cauză gravă a infertilităţii. 500 de mii de femei au fost diagnosticate în România
Denumită şi cancerul care nu ucide, endometrioza este o afecţiune ginecologică gravă şi este a doua cauză a infertilităţii. În ţara noastră, aproape o jumătate de milion de femei au primit acest diagnostic.
De Francesca Simionescu la 24.07.2019, 15:11Denumită şi cancerul care nu ucide, endometrioza este o afecţiune ginecologică gravă şi este a doua cauză a infertilităţii. În ţara noastră, aproape o jumătate de milion de femei au primit acest diagnostic, dar, în realitate, numărul celor care suferă din cauza acestei afecţiuni este mult mai mare. Pentru că multe femei nu ştiu că suferă de această boală.
ALINA EFTIMIE, pacientă: Edometrioza, ca boală în sine, am descoperit-o când m-am dus la doctor să întreb de ce nu rămân gravidă. Durerile erau crunte, ca nişte gheare care mă strângeau, parcă cineva îmi băga cuţite în burtă.
Iar Alina Iftimie nu se confrunta cu ele de ieri, de azi, ci de prin 2000 încoace. Şi totuşi, mulţi ani, nici ea, nici medicii nu au bănuit adevărul.
"În medie durează cam 7 ani până când pacientul este diagnosticat corect cu endometrioză. Nu se vede, decât de la o anumită dimensiune în sus se văd celulele. Sunt foarte mulţi doctori care nu te cred, spun că durerea este normală. Din fericire eu am dat de o doctoriţă care mi-a descoperit boala, m-a crezut", povesteşte Alina.
Era deja în ultimul stadiu al bolii. Şi a început imediat tratamentul.
"Anul trecut în decembrie m-am operat. Pentru mine este magic, să te trezeşti să zici: azi nu mă doare nimic", mai spune Alina.
La nivel global, una din 10 femei suferă de endometrioză. În cifre, asta înseamnă 198 milioane de oameni a căror viaţă este afectată de această boală. În România, până acum au fost diagnosticate cu endometrioză 500 mii de femei însă în realitate numărul lor poate fi mai mare pentru că diagnosticul corect se pune în 7 ani.
Ce nu se mai ştie despre endometrioză: este cauza a 50% din problemele de infertilitate. Autorităţile din alte state au conştientizat cât de gravă este problema şi au luat măsuri. În Noua Zeelandă şi Italia, spre exemplu, două operaţii sunt decontate de stat. În România, endometrioza încă nu este inclusă în Planul Naţional de Sănătate.