Europa, amenințată de o mutație a noului coronavirus. Cum ne afectează organismul
Pandemia pare de neoprit! Peste 620 de mii de oameni au fost infectaţi, iar mai mult de 9 mii au fost ucişi de coronavirus la nivel global în ultimele 24 de ore. În Italia, Franţa sau Germania, numărul infectărilor este depăşit de la zi la zi, deşi au fost introduse restricţii drastice. Carantina a intrat în vigoare şi în Grecia. Ca şi cum nu era de ajuns, Organizaţia Mondială a Sănătăţii investighează focarele de la fermele de nurci apărute în şase state, care ar putea infecta oamenii cu o mutaţie a virusului.
De Laurenţiu Bancheş la 07.11.2020, 22:03- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- În Italia, Franţa sau Germania, numărul infectărilor este depăşit de la zi la zi
- Organizaţia Mondială a Sănătăţii investighează focarele de la fermele de nurci apărute în şase state
A fost haos în traficul din Atena înainte de intrarea în vigoare a noilor reguli de circulaţie. Mii de locuitori ai capitalei au plecat să petreacă perioada de carantină în localităţi rurale sau în oraşe mai puţin aglomerate. La primele ore ale dimineţii, străzile Atenei erau pustii.
De azi, elenii mai pot ieşi din casă doar cu declaraţii pe proprie răspundere pentru muncă, exerciţii fizice, plimbarea animalelor sau pentru cumpărături. Toate magazinele, mai puţin cele alimentare, farmaciile şi benzinăriile s-au închis.
Cu carantina se confruntă de ieri şi italienii. Trei regiuni nordice şi Calabria în sud au fost vizate de noile restricţii.
Cu toate acestea, numărul de infecţii a continuat să crească. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat aproape 38 de mii, iar spitalele sunt tot mai aglomerate.
Cu noi recorduri de cazuri s-au confruntat şi Franţa, unde s-au raportat 60 de mii de infecţii, dar şi Germania cu peste 23 de mii.
În Polonia, nu mai sunt paturi la terapie intensivă după două zile la rând cu peste 27 de mii de noi cazuri.
Sebastian Szpak, doctor: Angajaţii noştri petrec cel mai mult timp în căutare de paturi la alte instituţii, dar răspunsul e mereu acelaşi: Nu există paturi libere!
Bulgaria şi Cehia simt din plin lipsa personalului medical. Cele două state au ajuns să apeleze la ajutorul voluntarilor din rândul studenţilor la medicină pentru a lupta în prima linie. În încercarea de a ţine în frâu infecţiile, Praga a anunţat, de luni, noi măsuri privind condiţiile de intrare pe teritoriul țării. România a fost inclusă pe lista statelor roşii, aşa că dacă aveţi drum în Cehia, trebuie să aveţi un test negativ la SARS Cov2 şi să completaţi un formular de sănătate publică.
Mutaţie a virusului, descoperită în Danemarca
Danemarca, pe de altă parte, luptă în acelaşi timp cu două tulpini diferite ale temutului virus. Mutaţia virusului Covid-19, descoperită la o fermă de nurci, a fost detectată până acum la peste 200 de oameni. Toate zonele considerate de risc au fost carantinate.
Michael Ryan, director executiv OMS: Probele pe care le avem până la această oră nu sugerează că această mutaţie s-ar comporta în vreun mod diferit. S-ar putea să aibă o tulpină puţin diferită, dar e acelaşi virus.
Epidemiologii spun că această mutație nu are efecte grave asupra oamenilor, ea slăbeşte însă capacitatea organismului de a forma anticorpi. Ceea ce ar putea face ca viitoarele vaccinuri anti-COVID 19 să fie ineficiente.