Experiment Observator: Reacții adverse la Paracetamol vs. vaccin anti-Covid
Românii au devenit experți în vaccin peste noapte, în special in posibilele reacții adverse! Pe internet, aproape nicio postare despre imunizare nu scapă de părerile celor care se arată extrem de îngrijorați de reacțiile adverse ale serului. Pe de altă parte, specialiştii atrag atenţia că există medicamente pe care le luăm fără să clipim pentru o durere de cap, şi care ne pot face mult mai mult rău. Reporterii Observator au făcut un experiment, pornind de la două prospecte: cel al banalului paracetamol şi cel al vaccinului Pfizer. Iată rezultatul:
De Andre Rotaru la 29.12.2020, 20:48- Medicul infecționist Adrian Marinescu consideră că vaccinul anti-Covid este mai sigur decât banalul Paracetamol
Peste 60 la sută dintre români iau medicamente fără reţetă pentru tot felul de afecţiuni, arată studiile. Cu toate astea, doar 3 din 10 s-ar vaccina împotriva coronavirusului, spun alte sondaje.
Pentru a vedea cât de atenți sunt românii atunci când iau medicamente, reporterii Observator au făcut un experiment. Au cules reacţii adverse din două prospecte: cel al paracetamolului şi cel al vaccinului Pfizer şi le au prezentat oamenilor.
Toţi cei cu care reporterii Observator au stat de vorbă au ales vaccinul şi nu paracetamolul pentru că efectele adverse sunt mai puţine şi mai uşoare.
Maria Puiu, genetician: Se administrează fără recomandarea medicului, se administrează în cantitate mare. În plus nu întotdeauna este justificat. Adică îl luăm anapoda.
Vaccinul anti-Covid, puține reacții adverse
Cele două medicamente au reacții adverse diferite. Cele ale paracetamolului sunt însă mult mai multe și, în unele cazuri, mult mai grave. Tulburări de coagulare, depresie, halucinații, probleme ale rinichilor sau chiar necroză hepatică ce poate duce la deces.
În schimb, cele mai comune reacții adverse la vaccinul împotriva coronavirusului sunt durerile de cap sau musculare, dureri la locul injecției, greață sau erupții. Cea mai gravă reacţie adversă la vaccin este şocul anafilactic, însă este foarte rară.
Şi paracetamolul nu e singurul medicament ce poate avea efecte la care nici nu ne gândim.
Florina Raicu, genetician: Sunt medicamente pe care le luăm la o banală durere. O să vedeți că acolo apare atac cerebral, infarct miocardic. Sunt lucruri severe la un medicament uzual. Dacă ar fi să comparăm, nu știu cât de grav ar părea efectul vaccinului.
O spun la unison cei care zi de zi stau scut pentru noi în faţa coronavirusului.
Adrian Marinescu, medic infecționist: Nu există medicament sau vaccin care să fie complet lipsit de reacții adverse. Reacțiile adverse notabile înseamnă situații excepționale.
Reporter: Putem spune că este mai sigure acest vaccin decât banalul Paracetamol?
Adrian Marinescu, medic infecționist: În mod cert. Pentru că reacțiile adverse sunt clar mai rare.
Aproape cinci milioane de oameni au fost până acum vaccinaţi la nivel global împotriva noului coronavirus. Reacțiile adverse au fost extrem de rare, cele mai multe au apărut sub forma unor reacții alergice ușoare.