Experții germani nu mai recomandă rapelul cu AstraZeneca, ci cu un alt vaccin bazat pe ARN mesager
Comisia germană a vaccinării - STIKO - le recomandă persoanelor în vârstă de până la 60 de ani care au fost vaccinate cu o primă doză de vaccin împotriva Covid-19 AstraZeneca-Oxford să se vaccineze, la rapel, cu o doză a unui vaccin produs de către alt laborator farmaceutic, relatează Reuters.
De Daniel Murărescu la 02.04.2021, 12:25- STIKO a recomandat, tot în cursul acestei săptămâni, utilizarea vaccinului împotriva Covid-19 al companiei AstraZeneca doar la persoane cu vârste de cel puţin 60 de ani, în urma unor noi informaţii privind efectele secundare trombo-embolice la creier
STIKO publicat joi pe site această recomandare după ce autorităţile germane au decis în cursul săptămânii să rezerve vaccinul AstraZeneca-Oxford persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, din cauza unor efecte secundare grave treomboembolice.
Comisia precizează, în această recomandare, că nu există probe ştiinţifice cu privire la siguranţa vaccinării în urma ”amestecării” vaccinurilor.
”Până când vor exista date în acest sens, STIKO recomandă persoanelor în vârstă de până la 60 de ani să se vaccineze cu o a doua doză de vaccin pe bază de ARN mesager, la 12 săptămâni de la vaccinarea cu prima doză (de vaccin AstraZeneca-Oxford), în locul celei de a doua doze cu vaccin AstraZeneca(-Oxford)”, recomandă experţii germani.
Vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna sunt vaccinuri care au la bază tehnologia inovatoare a ARN-ului mesager, informează news.ro.
Germania nu mai vaccinează persoanele sub 60 de ani cu AstraZeneca
STIKO a recomandat, marţi, utilizarea vaccinului împotriva Covid-19 al companiei AstraZeneca doar la persoane cu vârste de cel puţin 60 de ani, în urma unor noi informaţii privind efectele secundare tromboembolice la creier, transmite Reuters.
"După mai multe consultări, STIKO, cu ajutorul unor experţi externi, a decis în majoritate ca vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca să fie administrat doar persoanelor de peste 60 de ani, pe baza datelor disponibile referitoare la producerea rară dar foarte gravă a unor efecte secundare tromboembolice", au transmis reprezentanții comisiei, într-un comunicat.
Liderii germani urmau să discute despre utilizarea vaccinului firmei anglo-suedeze, după ce mai multe state au declarat că nu vor mai administra acest vaccin persoanelor cu vârsta de sub 60 de ani, în urma informaţiilor despre tulburarea rară a sângelui la nivel cerebral.