Gripa blochează activitatea ambulanțelor. În unele farmacii stocurile de medicamente antivirale s-au epuizat
Numărul pacienţilor răpuşi de gripă creşte de la o oră la alta. Iar epidemia în pragul căreia ne aflăm nu şi-a atins încă vârful. Telefoanele serviciilor de ambulanţă sună fără oprire.
De Redactia Observator la 22.01.2019, 19:53Numărul pacienţilor răpuşi de gripă creşte de la o oră la alta. Iar epidemia în pragul căreia ne aflăm nu şi-a atins încă vârful. Telefoanele serviciilor de ambulanţă sună fără oprire. Au fost peste 2000 de apeluri, în 24 de ore, doar în Bucureşti. Medicii recomandă ca solicitările la 112 să fie făcute doar pentru urgenţe majore.
Autorităţile nu au declarat încă epidemia de gripă, dar la serviciile de ambulanţă, peste 40 de pacienţi cer ajutor medical, în fiecare oră. Tot mai des, dispeceratele sunt blocate de cazuri care nu sunt urgenţe de cod roşu.În ultimele 24 de ore, au fost peste 2100 de solicitari la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. În peste 500 de cazuri, medicii au fost chemaţi pentru afecţiuni respiratorii, febră şi stare generală alterată.
Sunt bolnavi care sună la ambulanţă doar pentru ca un medic să-i consulte acasă, atrag atenţia.
Alice Grasu, directoarea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov: Persoane care ar trebui sa-si monitorize boala. Sa ia tratamentul la timp si sa-si faca controale periodice asa incat sa nu fie nevoiti sa solicite ambulanta.
Medicii avertizează că valul îmbolnăvirilor de gripă şi-ar putea atinge vârful în luna februarie, dar pericolul va trece abia în martie. 27 de oameni au murit până acum. Se aşteaptă confirmarea pentru al 28-lea caz. Ultimele două decese au fost confirmate la Bucureşti şi Timişoara.
Andreea Sicoe Borboros, purtător de cuvânt la Spitalul Judeţean din Timişoara: Pacientul avea şi alte afecţiuni grave nefrologice şi nu era vaccinat împotriva gripei.
Mai grav este că farmaciile din ţară au epuizat deja şi stocurile de vaccin, şi rezervele de antiviral.
Medicii de familie cer suplimentarea stocurilor de vaccin, iar mai multe categorii de persoane să poată obţine serul gratuit sau decontat.
Gindrovel Gheorghe Dumitra, medic de familie şi consilier la Colegiului Medicilor din Romania: Sistemul în acest moment are o problemă. De ce? Pentru că vacinul este distribuit pe bază de achizitie publică. Ministerul Sanatatii care face un necesar vaccin gripal in iulie, când cererea e alta, când nu e perceput riscul aşa cum este acum. Acum toată lumea doreşte să fie vaccinată.
Sorina Pintea ministrul Sănăţii: Vom redistribui in teritoriu cantitati suplimentare, aprox 10 mii de fiole saptamana aceasta, spre final.
Harta zonelor de risc, unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri de gripă, include Capitala şi judeţele Constanţa, Arad, Argeş şi Olt. Până acum, peste un milion trei sute de mii de persoane cu risc au fost vaccinate.