Fertilitatea scade dramatic în România. Care sunt factorii de risc şi cum poate fi prevenită infertilitatea
Un subiect care afectează tot mai multe cupluri, infertilitatea, care la nivel mondial ocupă locul cinci în clasamentul dizabilităţilor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Dacă ne raportăm la ţara noastră, aflăm că tot mai puţini români reuşesc să devină părinţi şi la vârste tot mai avansate. Evident, există anumiţi factori de risc care pot duce la infertilitate, iar educarea pacienţilor în înţelegerea acestora este esenţială pentru a putea deveni părinte.
De Redactia Observator la 10.02.2021, 14:58- Studiile demonstrează că fertilitatea este în scădere
- Medicii recomandă o serie de tratamente pentru tratarea infertilităţii
Raportările cercetătorilor semnalează că natalitatea scade vertiginos şi nu numai. În general, o serie de factori de risc pot interveni atunci când vine vorba despre fertilitate. Cel mai frecvent este chiar vârsta partenerilor.
Deliana Maria Predoi, medic primar: Comportamentul în ceea ce priveşte reproducerea s-a modificat semnificativ. Cuplurile îşi doresc să conceapă primul copil la vârste tot mai înaintate. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât problemele de infertilitate escaladează. Nu discutăm de cauze medicale, ci de comportament. Dacă în 1997, statistic, primul copil apărea la 23 de ani, în 2017, vârsta la care apare primul copil este 27 de ani, media.
Desigur, diferenţele apar şi în funcţie de mediul de provenineţă, rural sau urban.
Deliana Maria Predoi, medic primar: În Bucureşti este o medie de 30 de ani.
Medicii spun că există anumite momente cheie când întârzierea apariţiei unei sarcini poate fi considerată o problemă.
Deliana Maria Predoi, medic primar: Se consideră la femeile până în 35 de ani, dacă nu reuşesc să conceapă în primul an, şansele încep să scadă şi trebuie să se adreseze unui medic de specialitate. La o femeie de peste 35 de ani, ar trebui ca după şase luni să apară semne de întebare.
Cuplurile pot găsi soluţii de specialitate pentru tratarea infertilităţii
Desigur, există o serie de tratamente ale infertilităţii.
Deliana Maria Predoi, medic primar: Începând de la tratamente medicamentoase, tratamente de inducţie a ovulaţiei, tratamente care determină maturarea ovocitelor, tratamente adjuvante, vitamine de exemplu. De foarte multe ori se recurge la fertilizare asistată. Dacă indicaţia este de fertilizare in vitro, nu vreau să fie privit ca un tratament greu de îndurat. De cele mai multe ori, intervenţiile chirurgicale le utilizăm pentru a creşte şansele de sarcină în cazul în care sunt necesare tehnici de reproducere asistată, inseminare sau fertilizare.