Focar de meningită la cea mai mare grădiniţă din Suceava
Trei copii de 5 ani şi sora mai mare a unuia dintre ei au ajuns la spital cu o formă uşoară de meningită virală. Autorităţile au luat deja măsuri. Grădiniţa va fi închisă. Activitatea se va relua abia după ce clădirea va fi dezinfectată total.
De Redactia Observator la 23.10.2018, 16:32Trei copii de 5 ani şi sora mai mare a unuia dintre ei au ajuns la spital cu o formă uşoară de meningită virală. Autorităţile au luat deja măsuri. Grădiniţa va fi închisă. Activitatea se va relua abia după ce clădirea va fi dezinfectată total.
La Grădiniţa cu Program Prelungit din cartierul Burdujeni, din Suceava, sunt înscrişi 420 de copii. Toţi, în pericol de contaminare. Aşa că, zeci de părinţi au mers să-i ia pe cei mici acasă.
Părinte: În primul rând, de vină sunt părinţii, şi în al doilea rând educatorii că-i primesc când copiii sunt bolnavi, atât, nimic mai mult. Ar trebui să gândească părinţii, pentru că nouă ne aparţine vina.
Grădiniţa va fi închisă timp de 13 zile, perioadă în care copiii au şi o săptămână de vacanţă.
Dorina Dunăreanu, directoare grădinița nr 9 Suceava: Le-am zis părinţilor să vină să-i ia. La toate şedinţele cu părinţii am spus în momentul în care avem toate adresele oficiale, atunci facem în consecinţă tot ce trebuie.
Direcţia de Sănătate Publică a distribuit deja grădiniţei substanţe dezinfectante în cantităţi suplimentare pentru ca în viitor toţi copiii să le folosească atunci când se spală pe mâini.
Dr. Cătălina Zorescu, director Interimar DSP Suceava: Copiii înscrişi depăşesc cu mult capacitatea recomandată, iar această aglomerare consider un factor de risc suplimentar. Numărul de pătuţuri într-o grupă este de 23. Deci vă daţi seama, dormind doi copii într-un pat, cam care este riscul de a transmite asemenea afecţiuni.
Medicii spun că este o perioadă atipică pentru această boală. De obicei, meningitele enterovirale apar în sezonul de vară şi mai puţin în cel de toamnă-iarnă, însă din cauza temperaturilor ridicate, această perioadă de contaminare s-a prelungit.
Monica Terteliu, șef boli infecțioase Spitalul Județean Suceava: De la început pacienţii au venit cu cefalee, adică durere de cap, greaţă, vărsături, stare generală influenţată, însă nu cu stare generală gravă. Nefiind necesară internarea în secţia de terapie intensivă.
Pentru a preveni orice urmă a acestei boli, părinţii sunt sfătuiţi să aerisească des camerele copiilor şi să respecte regulile de igienă.